Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Vegyen hintót kedvenc politikusának

Ha Paul Joseph Goebbels idejében lett volna közösségi média, akkor (talán) még ma is a győztes római hadvezéreket dicsőítő kézmozdulattal köszöntenénk egymást. De ez disztópia, azonban nem kell messze mennünk, hogy lássuk, mire képes egy jól felépített propaganda napjainkban. Jó példa erre a magyarországi választások előszele vagy tornádója, amely tombol a közösségi médiában, ahol a macskás videók helyét átvették a politikusok és a mémek.
Ez utóbbiak, vagyis a mémek „veszélyesebbek”, mint a politikai eszme, ugyanis a különböző politikusok képére montázsolt, érzelmekre ható szövegek, illetve a vágott videók olyan elemi erőket mozgatnak meg, amelyek páros lábbal rúgják fenéken a racionalizmust: mert a gyűlöletre, veszélyre, félelemre és hasonlókra építkeznek, miközben morális pánikot generálnak. A könnyen befolyásolható embernek pedig elégtételt jelent, ha egy megosztással, lájkkal hozzájárulhat az épp általa utált politikus virtuális lejáratásához, vagy épp a kedveltek magasztalásához.
A szomorú az, hogy ezek a civilek (egyes sajtós kollégák is) teljesen bérmentve (kivételek a fizetett agitátorok és bértollnokok) pestisként terjesztik azt a mémet, amit egy politikai gépezet kreált, jól megfizetett szakemberek által. Ezek a megosztók ennyi erővel vehetnének egy hintót a politikusnak, és önkéntes alapon, ingyen húzhatnák, amint benne ül az emberük, mert gyakorlatilag az online világban is azt teszik: húzzák a politikus szekerét pénz és taps nélkül. Mert ne higgye, hogy – párt­állástól függetlenül – bármelyik politikust is érdekelné, hogy ön megosztott, lájkolt egy mémet. És csak csínján a politikába vetett messianizmussal, mert annak a végletét már feljegyezte a történelem, de akkor még a szvasztika is megfordult.
Az önjelölt propagandában a legundorítóbb, amikor kamu „híreket”, terjesztenek a „rajongók”. Sok ilyennek utánajártam (pár kattintás), és kb. két perc alatt kiderült, kacsáról van szó. Nem osztottam, nem kommentáltam, viszont néztem, ahogy mások, akik bár látták, hogy mindez hazugság, rá sem bagóztak, hanem szórták tovább a gyűlöletet. Folytatták az érzelmek háborúját. Az elemi ösztön győzött a racionalitás felett.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük