Felhívás!

Védtelenül él a nyelv

Eltelt tizenhat hónapban illettem ujjbeggyel harmatcseppet hajnalban, igen az első rügyet is közelemben, igen a fenyegető tél elején az első hópelyhet is. Mindent biztosítani akartam bizalmamról egész esztendőben. Az csak természetes, hogy a vírus idején is legnagyobb bizalommal fordultam a természeti erőforrások, az aranykoszorús környezet felé. Önzés volt épp elég ebben a bizalom-árban, hiszen tagja voltam az emberseregnek, mely halálos fenyegetésben élt. Milyen könnyen használom a múlt időt! A vírus leküzdhető, ennyit tudok fölhozni a magam és a sok millió fenyegetett mentségére. Ekkor hallottam a szót, amelyre nem vonatkozik a magyar ima: Nyelvében él a nemzet. Íme: Nagy a szkepticizmus az oltással szemben, és nagy a mortalitás. – Hallgatom a magyar bemondót a magyar hangszórók előtt. És omlik, ömlik tovább a magyar nyelvre a szennyes lé, elhangzik a pandémia sokszor, és sarokba vetve a magyar nyelv ebben a szituációban, amelyben a vakcina csengettyűje jelez, nagy baj van ám a nemzetet megtartó anyanyelvvel az utóbbi évtizedekben.

Minek van elsőbbségi joga, a prioritásnak-e, vagy a megmaradásnak? Járványban mérlegelek, és már nem a koronavírust feddem, hanem mindazokat, akik az épületek rehabilitációjáról szónokolnak, a multifunkcionalitás és nem az anyanyelvünk védelme használatban. Alkotmányjogász tán érti, amit hall: a konstitúció nem program, hanem a kreált rezultátumok reflektuma. Amerikázik az újság, és nem hajlandó tudomásul venni, hogy nemzetárulás, amit művelnek. „Strukturális rasszizmus frontális ideológiáját plántálják a fejekbe.., történelmi kontaktusba helyezni…, de elbizonytalanodik a narratíva”.

Hadd ne soroljam. Mindennapi átok ez, és nem csak Romániában, ahol tilos is a magyar nyelv a magunk alkotta egyetemeken, iskolákban. A hivatal, az intézmény tagadja meg a saját anyanyelvét. Mondd csak, kedves olvasó, nem rajzszeg ez a még élő és járó anyanyelv cipőjében? És említs egy intézményt, egy kört legalább, ahol a magyar nyelv védelmével foglalkoznak. Mert védtelenül él a magyar nyelv otthon is, idegenben is.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások