Felhívás!

Tusnádfürdő és Tusványos

A napokban ünnepelhetné 30. évfordulóját a Bálványosi Nyári Szabadegyetem, amely az évek folyamán diáktábor fogalommal és tartalommal bővült, közben megkapta a „Tusványos” ragadványnevet. A szabadegyetem és diáktábor szervezői tavaly júliusban megünnepelték a 30. születésnapot, sőt „jubileumi” rendezvényeik, felvezető találkozóik voltak már 2019 tavaszától kezdődően. Jó idejében, nagy igyekezettel, mintha érezték volna, hogy a tényleges 30. évfordulón a koronavírus miatt nem lehetnek együtt a táborban.

A legelső Bálványosi Nyári Szabadegyetem időszaka 1990. július 21–29. Minden, ami 1990-ben történt, annak idén, 2020-ban van a 30. évfordulója, és mindenki, aki 1990-ben született, idén ünnepelte, ünnepli 30. születésnapját. Kivétel az említett szabadegyetem, amely már tavaly (29 évesen!) megünnepelte.

A szervezők az évfordulócsúszással kapcsolatos észrevételekre felvették a kesztyűt, levélválaszaikban készségesen elküldték a Bálványosi Nyári Szabadegyetem (és Diáktábor) 30 digitális krónikáját, kiemelve azt is, hogy ha 2019-ben volt a 30. Tusványos, akkor volt 30 éves. Pedig mégsem. Honnan a tévedés? A sorszámot keverik az „életkorral”. Amikor 1991 júliusában készültek a második szabadegyetemre, nem nevezték kétévesnek – első évfordulót emlegettek. Az évtizedek időalagútjában keletkezett a fogalomzavar, 1999-ben, a 10. szabadegyetemen például már 10 évesnek nevezték a rendezvényt, noha 9 éves volt valójában. Innen már nem volt visszaút, azóta a sorszámot „életkorként” említik és sulykolják a köztudatba.

Kárpát-medencei magyar őshazánk régóta 1000 éves, s lehet, még sokáig az lesz, noha néha fel-feltűnik az 1100-as szám is. Egy 28–29 vagy 31–32 éves személy általában nevezhető 30 évesnek, semmi gond. De amikor jubileumot említünk és ünneplünk, illik, sőt kötelező a pontosság.

A sors fintora, hogy a matematikai 30. évfordulón nem lehetnek együtt az Olt partján a szabadegyetem sok ezres résztvevői. A sors cinkos kacsintása, hogy jövőtől (az idei kihagyás miatt) az „életkor” utolérheti a rendezvényi sorszámot. Jöhet 2021 júliusában a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, amely éppen akkor lesz 31 éves!

Tavalyig 7 szabadegyetemnek volt a helyszíne Bálványosfürdő, 23-nak Tusnádfürdő. A két helyszín nevéből született a Tusványos szó. A szervezők a szabadegyetem eredeti elnevezéséből a helyszínváltás dacára sem akarták törölni és tusnádfürdői szóval helyettesíteni a bálványosi részt. Ezért lett nem hivatalosan Tusványos a rendezvény. Szellemes akar lenni, benne van a folytonosság üzenete. Mindezek ellenére vitatható. Egyfelől a sugallata nem pozitív, inkább a homályos vagy posványos szavak jutnak az ember eszébe. Másfelől csorbítja annak az esélyét, hogy a szabadegyetem Tusnádfürdő város közvetlen, egyértelmű, erőteljes népszerűsítője, hírvivője legyen a Kárpát-medencében és szerte a világban. Milyen sajtóhírekre figyelt az anyaországi és erdélyi magyar július vége felé? Orbán Viktor Tusványosra érkezik, Orbán Viktor Tusványoson beszélt. Dehogy Tusványoson! Tusnádfürdőn!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.