Felhívás!

Távol, de mégis ott

Csíksomlyó. Számunkra megszólító ereje van ennek a helynek, hiszen neve hallatán megdobban a magyar szív, vágyakozással telik meg a lélek, és szárnyra kap a gondolat. Számunkra vonzereje van ennek a helynek, hiszen pünkösdkor százezrek zarándokolnak ide, hogy meghallgatásra és vigasztalásra leljenek a Szűzanyánál. Számunkra varázsereje van ennek a helynek, hiszen kétségek súlya alatt görnyedve botorkálunk ide, és kiegyenesített derékkal, rugalmas léptekkel távozunk.

Gyermek- és ifjúfejjel még nem értettem, mi késztetheti gelencei nagyapámat, hogy hajlott korára és a román titkosszolgálat pribékjei figyelő tekintetére fittyet hányva évről-évre Csíksomlyóra zarándokoljon. Erre csak jóval később, a fordulat után döbbentem rá, amikor odalátogattam. Amikor a két csúcs közötti nyeregben együtt imádkoztam honfitársaim tízezreivel azért, hogy Nagyasszonyunk segítse meg a nemzetemet és hazámat. Amikor megszabadultam az évközben rám rakódott mázsás gondok terhétől.

És ettől kezdve már tudtam, hogy azért kell ide jönnünk, mert itt őseink hitének a kútfőjéből szellemi energiát meríthetünk magunknak. Megtapasztalhatjuk Isten végtelen kegyelmét, irgalmát és jóságát. Az összetartozás felemelő élményével táplálhatjuk önazonosságtudatunkat. Egymás jelenlététől feltöltődve vághatunk neki a ránk váró feladatok elvégzésének. És mindebből, felekezeti hovatartozástól függetlenül, magyarságunk okán és jogán részesülünk, mert Csíksomlyó a mi szent, egyedi és pótolhatatlan búcsújáróhelyünk.

Éppen ezért elszomorított bennünket, hogy a nyakunkba szakadt világjárvány következtében kialakult fura helyzetben le kellett mondanunk az idei zarándoklatról. A rajtunk eluralkodott keserűség azonban lassan feloldódott, miután igaz, hogy csak képzetesen, de bekapcsolódhattunk a különleges nap történéseibe. Csíksomlyó magasztos szellemisége ugyanis átsugárzott a képernyőkön, rádiókészülékeken, és összekapcsolt bennünket, ugyanakkor az Úr üzenete is eljutott hozzánk. Így bár távol voltunk egymástól és a kegyhelytől, de mégis ott és együtt lehettünk.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.