Felhívás!

Tanulni sem ártana

Kovászna megyében a nyolcadik osztályt végzett tanulók 73,34%-a vette sikerrel az idei képességvizsgát. Ez azt jelenti, hogy négyből nagyjából három tanuló érte el a legalább ötös osztályzatot. Nem sok!
Évek óta megy a vita azon, hogy mi a gyenge eredmények oka. Kézenfekvő magyarázat, hogy igen, mert a magyar gyerekek „hátrányban” vannak, mert románból is vizsgázniuk kell, és úgy lenne a „tisztességes és jó”, hogyha a román vizsgát kivennék. Nem kevesen vannak, akik azt állítják, hogy a magyar gyerekek „szívesebben” tanulnák a románt, hogyha nem volna ott a vizsga „kényszere”.

Ugyan már, kérem! A gyermekek egy része teljesen „fölöslegesnek” nevezi például a történelmet, mert úgy sincs vizsga belőle, „akkor meg minek”. Nehogy már hirtelen éltanulókká váljanak románból, csak azért, mert nincs vizsga. A román vizsgára igenis szükség van, a magyar gyerekek jól felfogott érdeke, hogy minél jobban és választékosabban beszélje a többség nyelvét. Hogy erre a jelenlegi módszer teljesen alkalmatlan, az igaz, csak ez egy másik történet: nem a vizsga kivételét kell szorgalmazni, hanem a módszert kell megváltoztatni. Mi több, be kellene tenni – legalább opcionális szinten – a magyar nyelvet a székelyföldi román tannyelvű iskolákba, hisz a románoknak is érdekük lenne legalább elemi szinten magyarul beszélni.

De térjünk vissza az eredményekre. Tény, hogy a tanulók egyharmada nem ment át románból, ilyenformán valóban a román a legnehezebb vizsga a magyar gyerekek számára. Ugyanakkor kimutatható, hogy Sepsiszentgyörgyön például, a romából megbukottak nagyjából 60%-a még valamelyik más tantárgyból sem érte el az ötöst, 20 százalékuk édes anyanyelvéből sem ment át. Ők vajon mit nem értettek?

Egy pillanatig sem szeretném védeni az elavult, meghaladott román tanügyi rendszert, de óriási divat lett hibáztatni a struktúrát, a minisztert, a tantervet, a tananyagot, az iskolák felszereltségét, a tankönyveket, a tanárokat, mindenkit, de talán az sem ártana, ha gyermek odaülne néha és tanulna.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. július 8., 21:13
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Igaza van Tanár úr, tényleg nem ártana tanulni és nem midig a tanárokat mocskolni vagy a rendszert szidni.Román ismerősöm mesélte, aki Neamti ,megyéből származott ide, román környezetbe de a munkahelyén megtanult magyarul, hogy olyan húszonévesekkel dolgozott együtt akik nem tudtak románul és meg sem lepődtem amikor román létére azt mondta nem is akartak megtanulni románul még a minimális szinten sem.Akkor mit várjunk a tizenévesektől?Emlékszem ötödikes voltam amikor egy tízesért az egész osztály megvette a magyar román szótárt.Nem vitatom most a tízes jogosultságát de a szótár harmincöt év távlatában is szótár maradt és ott a könyvespolcon sokszor megforgattam a lapjait.Hány mai ifjúnak van szótára, akár papír akár on line formában ? Hányan használják ? Hány szót tanulnak meg naponta,hogy gyarapítsák szókincsüket?Szótanulás nélkül nem lehet nyelvet elsajátítani mer semmiféle csodamódszer nem viszi a tudást a diák fejébe csak ha leül és áldozatot hoz a tanulásért, tudásért.Amig nem izzad meg a tudásért addig nem lesz tudás.Mondjon bárki bármit !

 • User
  Dátum: 2020. július 9., 12:17
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Bizony le kell ullni s tanulni ,a romant is meglehet tanulni ugy mint a tobbi tantargyat . .Tiszta magyar kornyezetben vegeztuk el a 7 -dik osztalyt , majd a 4 eves tehnikumon romanul tanultunk minden tantargyat , elore nem volt konnyu de senki meg nem bukott . Volt olyan megjegyzes is eggyes tanarok altal , hogy ha itt elsz es ezt a kenyeret eszed akkor tanulj meg az orszag nyelven beszelni .Valoban ha ervenyesulni akarsz akkor meg kell tanuld a roman nyelvet !

 • User
  Dátum: 2020. július 9., 13:12
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Az a helyzet, hogy a mai gyerekek nem csak a romant, hanem semmit nem akarnak megtanulni, mondvan mindenre, hogy minek? Aztan kiall a facebookra es ket szot nem tud helyesen leirni es meg eszre sem veszi.., ha netan valaki megszolitja ezert, a valasz, hogy ez nem magyar ora…