Felhívás!

Sorsdöntő diadal

Biztos jövőt csak a múltra támaszkodva lehet kovácsolni, mert ennek ismerete nélkül egy nemzet gyökértelenné válik. Kényük-kedvük szerint sodorhatják ide-oda a változó irányú szelek, de sohasem az érdekeinek megfelelő irányba. A történelmi tudás viszont kapaszkodót és állandó energiaforrást biztosít azoknak, akik birtokolják. Hiszen az egyenes derekú, felemelt fejű, hős elődök példája hasonló magatartásra sarkall, és dicső tetteikből erő meríthető a jelen küzdelmeihez; az általuk elkövetett hibákból tanulva pedig elkerülhető ezek megismétlése. És a hányatott sorsú magyarságra nézve mindez hatványozottan igaz.

Nem véletlen tehát, hogy a magukat barátnak álcázó és ekképpen uralkodóink bizalmába férkőzött ellenségeink már Szent István királyunk óta a történelmi tudatunk kitörlésén fáradoztak. Eszközökben nem válogatva gyomlálták ki belőle az emlékeinket, semmisítették meg a krónikáinkat, hogy hamis állításokat sulykolhassanak belénk. Ez a törekvés jelenleg is folytatódik. Így fordulhat elő például, hogy az átlagember csak néhány, általunk elveszített ütközetről szerezhet tudomást még a csonka hazában is, miközben a számukat és jelentőségüket tekintve egyaránt nagyobb súlyú győzelmeket bűnös hallgatás fedi. Éppen ezért üdvözlendő a 907-ben megesett pozsonyi csata előzményeit, lefolyását és következményeit a Magyarságkutató Intézet jóvoltából felidéző animációs film elkészítése.

A valós történelmünk közkinccsé tételének törekvésében új fejezetet nyitó alkotást 2020. december 21-én mutatta be a Magyar Televízió M5-ös csatornája, és azóta a YouTube-on is nézhető. Megtekintésével egy olyan diadal átélőivé és büszke részeseivé válunk, amelynek jótékony hatása a mai napig érzékelhető. Árpád vezetésével ugyanis ekkor a Magyar Nagyfejedelemség sorsdöntő csapást mért a korabeli Európa legjobban felszerelt és sokszoros túlerőben lévő, megsemmisítésünkre küldött hadseregére. Elsöprő győzelmük 125 évre vetett végett a nyugat felől ellenünk irányuló támadásoknak, és hozzájárult, hogy a lábunkat újból, ezúttal végérvényesen megvethessük a Kárpát-medencében.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.