Felhívás!

Sírok fölött dollárban

Magam sem tudom, elegendő-e egy esztendő 365 napja emlékeztetni a magyar nemzet fiait s lányait rendre a győzelmekre és a megaláztatásokra. Szemből fogadjuk ma is ezeket az emlékeztetőket, akár a születések örömeit. 1956-ban a rettenetes kommunizmus szovjet nagyhatalma ellen próbálkoztak a magyarok végső elkeseredésükben. Ebben is részt vállaltak Erdély magyarjai, akár 1989-ben. Ha összevetnénk a román kommunista rend 1956-os erdélyi magyar áldozatainak számarányát a magyarországiakéval, megdöbbentő adatot kapnánk.

Az is tudhatja, aki akkor még olvasni tanult, milyen mohón vetette magát a romániai magyarságra az akkori hatalom. Nagy alkalomnak tartotta a magyar kisebbségünk megfélemlítésére a forradalmat, jelentkezett is a szovjet vezérkarnál a szabadságharc leverésére, de Moszkva legyintett: elvégezzük magunk.

Kolozsváron akkor még megvolt a Bolyai Tudományegyetem, 1957-ben már magam is ott tanultam, megéltem a nemzeti rengés utórezgéseit, meg az egyesítést, azaz a Bolyai eltakarítását. Meg azt is, ahogy 1990-ben s utána székelyföldi, kolozsvári magyarok cikkentyűztek, szólamlottak Budapesten gyűléseken, Soros-pénzen – a független magyar egyetem visszaállítása ellen.

A román börtönök, rabtáborok tele voltak 1956 után magyarokkal, köztük a költő Páskándi Géza, Páll Lajos, Dávid Gyula egyetemi tanár és sok százan. Páskándi Géza most 25 éve halt meg Pesten. Róla szólok és érettük. Bizonyos Ara-Kovács Attila ír róla nehezen felejthető összegzést egy helyen. Ő volt egyik indítója az Ellenpontok titkos magyar lapnak Váradon. A Szekuritáte sosem fedezte fel, érdekes módon. A ’90-es évek végén külpolitikai és nemzetbiztonsági szakértő lett Budapesten, egyik alapítója volt a Wallenberg Egyesületnek. Nagy karrierjét ma is futja. Páskándi Géza emlékére s a mai kor kedvére idézem egy írását: „ezek az emberek (Szervátiusz Tibor szobrászművész, Páskándi Géza és Czegő Zoltán) a megtestesítői mindannak a balkanizmusnak, ami Romániában és Szerbiában és másutt 1919 óta ellenünk érvényesül”.

Ara-Kovács Tőkés Lászlót is elítélte… Most emlékezünk az ‘56-os áldozatokra, temetésekre ebben a két magyaros országban. Páskándi, Páll Lajos, Kelemen Kálmán – és ezrek a börtönökből a sírokba. Ara-Kovácsék tarolnak a sírok tengerén dollárban.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.