Felhívás!

Sárgaság?! Potomság!

Írtuk már, némelyik fogyasztóvédelmi komisz komisszárt az emberek egészsége nem igazán érdekli (tisztelet a kivételnek!), ehelyett politikai célokra használja hivatali hatáskörét. Például etnikai jellegű és indíttatású megtorlásra, megfélemlítésre, gyűlöletkeltésre, uszításra. Emlékszünk és emlékeztetünk, többször is milyen acsargó hadjárat indult termékek és szolgáltatások magyar feliratozása ellen ott, ahol a magyar lakosság részaránya 75–99 százalék! Mulasztások, szabálysértések a bírságolt magyar kereskedők, szolgáltatók, egyszóval: érintettek részéről? Ugyan már! Teljesítse mindegyikük 510 százalékban az előírásokat, és akkor majd az lesz a kifogás, a strand fürdőmedencéje mellé miért nincs kiírva románul a levegő. Ha pedig ki van írva, miért hiányzik a kémiai összetétel román ismertetése.
Fanyar a tréfa, mert a Hargita megyei fogyasztóvédelmi „hathatóság” elérte azt, hogy a Csíki Csipszet gyártó cég csaknem háromtucatnyi termékének forgalmazását leállítsák, gyakorlatilag betiltsák, amíg a csomagolóanyagon a Székelyföld felirat szerepel származási helyként. A tiltást jogerős bírósági ítélet is megerősíti. Az intézkedés eredője a heveny komplexusban szenvedő Dan Tanasă parlamenti képviselőnek és gyűlölködő „gáskájának” feljelentése.

Nem föltétlen vitatjuk, hogy hivatalos területi-közigazgatási entitásként ma (még!) nem létező régió nevét jogszerű-e vagy sem kereskedelmi áruk, termékek göngyöleganyagán feltüntetni. Azt viszont erélyesen kifogásoljuk, hogy a fogyasztóvédelmiek némelyikét inkább érdekli a székely zászló kék-sárga színe, mintsem a sárgaság és egyéb betegségek terjedése. Cakkra idevágó példa: elindult az áfonyaárusítás!

Remélhetőleg nem áll fenn diszkriminációs vádak veszélye, ha leírjuk, az erdei gyümölcsöket főleg egy bizonyos etnikai közösség tagjai gyűjtik és értékesítik a piacon, utcán, útszélen vagy házalva. Az illető közösségből származó tényszerű értesülés, hogy az áfonya- és málnaszedő, hordozó vedreket némelyek az év többi hónapjában, főleg a téli időszakban mire használják… Nem hallottunk, nem olvastunk olyan híreket, miszerint a fogyasztóvédelem a sárgaság (stb.) ily módon való terjesztésének elméleti veszélye ellen erélyesebben fellépett volna, mint a Székelyföld elnevezés, a sárga-kék zászló és a szilvaízes üveg magyar felirata ellen…

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.