Felhívás!

Megérdemelt elismerés

Megérdemelt elismerés Kovászna megye

Tegnap a szörcsei református templomban, a Biró-Gáspár Erika lelkésznő által tartott istentisztelet keretében a Magyar Művészetért Díjrendszer alapító elnöke, Gubcsi Lajos Ex Libris díjat nyújtott át Csíky Csengelének, az erdélyi Magyar Szülők Szövetsége elnökének.

Az ünnepi díjátadó 12 órától istentisztelettel kezdődött, ezt követően Albu Erika énekeivel, Ambrus Ágnes nyugalmazott egyetemi adjunktus beszéddel, majd szavalattal köszöntötte a díjazottat, valamint az egybegyűlteket.

– Köszöntöm legelőször a mai nap díjazottját és háromgenerációs családját. Számomra megtiszteltetés, hogy ilyen messziről, Tófalváról és ekkora odaadással érkeztek átvenni a díjat – fogalmazott Gubcsi Lajos, hozzátéve, örömmel tölti el, hogy a díjban olyan személyek részesülnek, mint Csíky Csengele, aki szereti és szolgálja a magyarokat.

Majd a 35 évvel ezelőtt létrejött díjrendszerről beszélt, melyhez az évek során 15 egyéb történelmi-kulturális díj társult. Ezen díjak célja megtalálni a magyarság legjobbjait szerte a világon, kiemelten a Kárpát-medencében – hangsúlyozta, majd kiemelte, az Ex Libris díj nem valamely területhez, művészi munkához, történelmi személyiséghez kötődik, hanem azokhoz, akik kiemelkedőek az élet bármely területén, szférájában. 

Az alapító elnök úgy fogalmazott, akik ebben a díjban részesülnek, megvédik, harcolnak, szeretik és lélekkel viszik előre az életet. Mint mondta, Csíky Csengele, a Magyar Szülők Szövetségének elnöke néhány éve harciasan élére állt Marosvásárhelyen annak a mozgalomnak, amely megalkuvás nélkül védte a Római Katolikus Teológia Líceumot. A katolikus gimnázium az erdélyi magyarság egyik legfontosabb lelki-szellemi ügyét képezte az elmúlt évtized végén.

Gubcsi Lajost követően az ezer kilométert utazó Mézes Rudolf, a Szlovákiai Magyar Szülök Szövetségének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, valamint méltatta Csíky Csengelét, és ajándékot adott át neki. Az esemény a himnuszok éneklésével zárult, utána többen is fényképeket készítettek Csíky Csengelével, aki szívélyesen válaszolt a jelenlévők kérdéseire.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.