Felhívás!

Romániára vár Európa

Romániának három hónap alatt nem sikerült jelölnie az Európai Bizottságba egy olyan biztost, akit Brüsszelben is elfogadnak. A szociáldemokrata kormány hatalmas lehetőséget szalasztott el, hogy akkor, amikor még hivatalban volt, nem küldött egy „tiszta” jelöltet, mert ha azt akkor elfogadják, most aligha merülne fel, hogy az új kormány új jelöltet állítson.

Rovana Plumbot azonban összeférhetetlenség miatt elkaszálták, azután pedig már csak ügyvivő kabinetként működött a szocdem kormány, hiszen az ellenzék átvitte a bizalmatlansági indítványt. A leköszönő miniszterelnök ugyan próbálkozott még két, az elsőnél sokkal jobb jelölttel, arra viszont már „rávetette magát” a „pártatlan” államfő, mondván – nem teljesen alaptalanul –, hogy egy leváltott kormánynak nincs legitimitása ilyen fontos funkcióba embert küldeni.

A gond az, hogy a távozó miniszterelnöknél már csak a kinevezett miniszterelnöknek van kevesebb jogköre ezt megtenni. Mert igaz ugyan, hogy a régi kormánynak korlátozódott a jogköre, de egyelőre csak ez van, mert új kormány nincs, és nagyobb összegben nem fogadnék arra sem, hogy jövő hétfőn lesz.

Az Európai Parlament szakbizottságai az első román jelölttel együtt elutasították a magyar és francia jelölteket is, de ők másodjára már olyan nevekkel jöttek, akik ellen senkinek nem volt kifogása. Ilyenformán Európa most már csak Romániára vár, így nemzetközi „közönsége” lett a szánalmas belföldi szekértáborharcnak, ahol kizárólag az számít, hogy valaki a „mi” emberünk vagy az „ők” emberük. Képzettség, szakértelem, kompetencia, rátermettség és ehhez hasonló fölösleges tulajdonságok szóba sem jönnek.

Az Európai Unió kormányának megfelelő Európai Bizottság november 1-jén, ahogyan az az ütemtervben szerepelt, biztosan nem fogja megkezdeni működését, hiszen nem teljes (elvben, korlátozott jogkörrel, ügyvivőként megmaradhatna a volt bizottság illetékes biztosa, de ezt a megoldást mindenképpen kerülnék). Az új bizottság beiktatását december 1-re halasztották, amire lesz legitim román kormány. Ha lesz…

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.