Felhívás!

Reszketés egy térképtől

Alig lobogtatta meg az orosz elnök, Vlagyimir Putyin a moldovai elnök, Igor Dodon előtt Nagy-Moldova térképét, máris elkezdtek fantáziálni a nagyrománok. Azok, akik kevés mesélőkészséggel rendelkeznek, egyszerűen csak annyit mondanak, hogy Putyin Pesten egy új térképpel jelenik meg. Mások már hozzáteszik, ezt a térképet viszi majd Orbán Viktor Washingtonba, ahol leteszi Donald Trump elé, aki később beszél Putyinnal, és meghúzzák az új határokat, amelyben Románia Munténiára és Olténiára apad…
Ha ezt egy magyar mondaná, megérteném, de mivel több román lapban megjelent, azt mutatja, hogy félnek, hiszen az Osztrák-Magyar Monarchia romjain káposztalevelek módjára összerakott országok (Jugoszlávia, Csehszlovákia) szétestek, csak Románia maradt még egyben. Ezek az országok, amelyekben a többségiek nagynemzeti álmokat kergettek, és ahol szép számban éltek kisebbségiek, de nem tudtak egy olyan politikát kialakítani, hogy ezek a saját szülőföldjükön jól érezzék magukat.
Még idejük sem volt az országot féltő nagyrománoknak kisóhajtozni magukat, amikor Lucian Boia bedobta, hogy a történelemben a váratlan esemény, meglepetés hatalmas szerepet játszott és játszik. Többek között Románia megalakulásával példázza ezt, megjegyezve, hogy bármikor másképpen is foroghat a történelem kereke. Hát ettől reszketnek a nagyrománok, amikor Putyin Nagy-Moldova térképére tekintenek.
Érdekes, ma már nem is a nemzetiségektől félnek, hanem – majdnem azt írtam, hogy román–román – a havasalföldi–moldovai, havasalföldi–dobrudzsai és havasalföldi–erdélyi ellentétektől. Ezek szeretnének a minden elszívó és mindenre rátelepedő Bukaresttől valamiképpen leválani. Egyébként az úgynevezett kis egyesülés sem volt más, mint bekebelezés: 1866-ban Jászvásáron a moldovaiak tüntettek ez ellen, és a havaselvi katonák az emberek közé lőttek. 100 halott maradt utánuk.
Erdély pedig nem csak kulturálisan, hanem gazdaságilag is különbözött Regáttól, s ez a másság mind a mai napig nem tűnt el. Ez mindinkább nem tetszik az erdélyi románságnak sem. Hát ezért is élénkült fel egy térkép láttán a Romániát féltők fantáziája.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.