Hirdetés
Hirdetés

Politikai malomkövek között

Ritkán látni olyan embert, akit annyira szeretnének eltávolítani tisztségéből, mint Tudorel Toadert. Pedig az ismert és elismert jogtudós, aki a jászvásári Alexandru Ioan Cuza Egyetem professzora, volt alkotmánybíró nem akart mást, csak azoknak a törvényeknek bizonyos cikkelyeit módosítani, amelyek ellentmondanak a legfőbb jogszabálynak.

Hirdetés
Hirdetés

Az történt ugyanis, hogy a btk-t és a ptk-t kidolgozó Monica Macovei a régi, kommunista törvénykönyvek után ment, s ez utólag teret adott az emberi jogok megsértésének, erkölcstelen módszerek alkalmazásának. Az igazságügyi minisztérium ki is dolgozta javaslatait, hogy a btk és több jogszabály összhangba kerüljön az alkotmánybíróság döntéseivel, és megfelelően kiterjesszék az európai irányelveket a vagyonelkobzásra, megerősítsék az ártatlanság vélelmét.

Ez pedig nem ízlett, főleg főiskola nélküli, szekunál edzett ügyészeknek, hiszen annak idején elvégeztették ugyan a jogot, így a levitézlett állambiztonsági szolgálattól áttehették őket a vádhatósághoz. Ezért nincs ínyükre a felelősségre vonás lehetősége – megijedtek, s nem egy ügyész nyugdíjba is vonult.

Kétségtelen, kell létenie egy bírói monopóliumnak, de nem ügyészinek. A legfőbb ügyész, Augutin Lazăr nem ment nyugdíjba, és most magyarázhatja, hogy az enyedi börtönben a rabokat szabadlábra helyező bizottság élén miért bánt durván ezekkel, és küldte vissza aláírásával őket a zárkába. És ha már ezt tette, mit keres egy ilyen magas tisztségben három évtizeddel a diktatúra bukása után?

Bár két szocdem-ALDE kormánynak Toader nem volt pártos tagja, kiderült, ezek sincsenek megelégedve a munkájával, mert a pártprogram szerint kidolgozott cikkelyeknek nem engedett zöld utat. Livu Dragnea és főleg a körülötte lévő „helyi bárók” szerint Toader átverte őket, mert nem módosította sürgősségi rendelettel a büntetőjogi törvényeket. A miniszter szerint azért, mert semmi sem indokolja ezek sürgős voltát. Tárgyalják csak le a javaslatot a parlamentben. Ezen a véleményen van a Călin Popescu Tăriceanu-vezette ALDE, és efelé hajlik a kormányfő, Viorica Dăncilă is. Ennek ellenére meglehet, hogy menesztik a politikai malomkő közé került Tudorel Toadert.

És ezzel talán megoldódik a Kövesi-affér is, hiszen a miniszter nem tartotta – hiányos képzettsége miatt – alkalmasnak Európa főügyészi tisztségére.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük