Felhívás!

Pálfordulás és álfordulás

Nemrég volt a pálfordulás napja. Vajon tudatosan tették az egyházi naptárban január 25-re az ünnepet, amikor a néphagyomány szerint az időjárás megfordul: ha jeget talál, elviszi, ha nem talál, hoz. Mindenesetre ezen a napon a katolikusok megemlékeznek a pillanatról, amikor az ádáz keresztényüldöző Saul lánglelkű Pál apostollá vált. Tehát minden lehetséges, senkit sem szabad lekezelni és leírni, mert megváltozhat.

A metanoia – a gondolkodás, a hozzáállás gyökeres megváltozása – alapvető keresztény elvárás, így semmiképpen nem vonom kétségbe bárkinek a jogát, hogy meggondolja magát és átálljon egy másik táborba. Csakhogy tábortól és indítéktól függ. Merthogy a politikában látott meggondolások néha bűzlenek, mint Hamlet Dániája.

Ugye látták azt a modiglianis alkatú hölgyet, Raluca Țurcan a neve, aki elválaszthatatlan a volt-nincs-lesz, ha lesz-miniszterelnöktől, L. Orbántól, és nagy, rajongó szemekkel csodálja őt? Nos, tizenegy évvel ezelőtt Orban azt nyilatkozta, a PNL-ben a hölgyek karrierje a főnökök ágyán keresztül ível felfele, példának adva éppen a kecses Ralucát, Stolojan volt üdvöskéjét. Ilyesmiért Szicíliában fél mázsa golyó jár, Csíkban az olvasóra hagyom, mi; Bukarestben egy kis műbalhé után lecsillapodtak mindketten, és ma akár Trump és Ivankája vagy Bonny és Clyde, lehet választani.

Cosmin Gușă a PSD egyik nagyágyúja volt, azután átállt az ádáz ellenfélhez, Băsescu kampányfőnökeként verte ripityára volt pártját, a PSD-t, most meg visszajött a PSD-be, hogy azt „megtisztítsa a gaztól”. Az aranyérmes mégis az RMDSZ. Elárulta  a stabil PSD-kormányt, megszavazta a PNL-kormányt, három hónapon belül megszavazza annak  megbuktatását, és főnöke szájával kijelenti, jöhet az előzetes választás, mert az országnak stabil többség kell, ha lehet, PNL-s. Száz év múlva egyetemeken fogják tanítani ezt a logikai ficamot.

Van úgy, hogy egy politikus muszájból fordul egyet. 2012-ben az antiszemita jobbikos Szegedi Csanád felfedezte, hogy ő maga zsidó származású. Kilépett a Jobbikból, előadásokat tart a gyűlölet ellen, és festeget, zsidó témájú képeket.

Itt elmondom, régóta nyaggat belülről egy regénytéma: egy habzó szájú magyargyűlölő prahovai és egy habzó szájú romángyűlölő háromszéki rájönnek, elcserélték őket a szülészeten. Ki írja meg?

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások