Felhívás!

Oxi, Guláxi

Czuczor Gergely (1800–1866) bencés szerzetest, költőt, nyelvtudóst egy társaságban gunyorosan arról faggatták, hogyan kell helyesen kiejteni a nevét: Cucor, Kukor vagy Csucsor?! A cseppet sem mértéktartó válasz: „Aki ilyent kérdez, az nem caci, nem kaki, hanem csacsi”.

Az irodalmi anekdota juthat eszünkbe az RB Leipzig (Lipcse) és a magyar labdarúgó-válogatott mérkőzései televíziós vagy (és) internetes közvetítéseinek hangkíséretéből. Meglepő, hogy még mindig milyen sokszor lehet hallani a riporter és (vagy) valamelyik segítője részéről a „Guláxi” kiejtést. Pedig hát nem ismeretlen sportolóról lenne szó, hanem a német Bundesliga legjobb labdarúgójának választott futballkapusról. Aki mellesleg a szombaton ismét Bajnokok Ligáját nyert Liverpool utánpótlás csapataiban nevelkedett, aki a magyar U20-as válogatottal világbajnoki bronzérmes (2009), és aki a világ egyik legerősebb bajnokságában ért el legmagasabb pontszámot a teljesítmény-értékelések után.

A magyar nem világnyelv, és Gulácsi Péter nem az egyedüli magyar, akinek a nevét nem tudják, illetve nem is akarják helyesen kiejteni más anyanyelvű tévébemondók. A mai fejlett kommunikációs rendszerben viszont nagyon könnyű gyorsan tisztázni, hogy egy-egy idegen ország egy-egy család- vagy személynevét hogyan kell úgy kiejteni, hogy az érintettek etnikai önazonossága és a tájékoztatás hitelessége ne sérüljön. A Gula becenévre hallgató magyar kapuvédőnek van még jó néhány éve arra, hogy kiemelkedő teljesítményével tanítgassa a világnak a neve helyes leírását, kiejtését. Legközelebbi alkalom a magyar válogatott szombati, azerbajdzsáni, majd három nappal később a budapesti Európa-bajnoki selejtezőmérkőzése.

A Román Jégkorong-szövetség és a Csíkszeredai Sportklub volt elnökének, Kurkó Jánosnak is volt része hasonló „névjátékban”. A 2000-es évek csíki maffiavezérének hetilapja rengeteget támadta, zsarolta. Egyik újságírójuk láthatta valahol leírva a sportfinanszírozó üzletember Öcsi becenevét, amit aztán következetesen így használt: Oxi. Vicces átkeresztelés, de azért valljuk be, nem lenne valami szívderítő a minden idők egyik legjobb labdarúgójának a nevét így látni, hallani: Puskás Oxi. Ahogyan a néhai világverő román férfi kézilabda-válogatott egyik alapembere is Kicsid volt, sosem Kixid a román riporterek hangjában…

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.