Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Öreges morgolódások

Másfél év világjárvány, amely miatt vesztegzárba kényszerítettek, a gazdaságot szinte leállították, kórházakból a nem-covidos betegeket hazaküldték lassan elpusztulni. Nem vagyok méltó eldönteni, helyes volt-e vagy nem. Majdnem négymillió halott – hivatalosan – a vírus miatt. Hivatalosan, mert ha egy utolsó fázisban pihegő krónikus betegre rákenik, hogy koronavírusos volt, azért… De íme, más hivatalos adatok: évente három millió ember hal meg az alkohol, hétmillió a dohány fogyasztása következtében. Zártak be kocsmákat? Tettek szájkosarat a cigizők fizimiskájára? Valami nagyon nem stimmel.

Megboldogult iskolás és egyetemista koromban (mert ott is szerepelt a tantervben avramjankó meg vitézmisi) kivétel nélkül olyan történelemtanárokat fogtam ki, akik megutáltatták velem a tantárgyat. Név, dátum, esemény – ha egy évet tévedtünk, ülj le, négyes. Én a Biblia történelmi könyveiből értettem meg a helyes szemléletet, az összefüggéseket, a korszellemet érzékelni. És élvezni a múlt tanulmányozását. Mert íme, milyen cukiságokkal tágul a kíváncsi emberfia koponyája, ha utánanéz a dolgoknak.

Mátyás királyunk idejében az esztergomi érsek angolosan távozik hivatalából, a politikai ellenfél udvarában landol. Ha a természet viszolyog a légüres tértől, Mátyás miért ne, azon nyomban kinevezi helyébe szíve hölgye, Beatrix öccsét, aki 17 éves. Az, szegény, a beiktatása után meghal. Az asszony kitartó, és ráveszi őfelsége férjurát, hogy unokaöccsének ajándékozza az érseki széket, amely hatalmas bevételeket hoz a királyságnak. (Hogy ingyen kaptátok, ingyen adjátok, az ismeretlen volt. Hát persze, a Károli-féle Szentírás csak jó évszázaddal később látott napvilágot). A pápa méltatlankodik egy kissé, de három év morogás után jóváhagyja a döntést. Eközben az új érsek excellenciája is gyűjthet tapasztalatot. Már nem 7, hanem 10 éves. Talán nem ártana újragondolni a keresztény múltunkról hangoztatott szólamokat.

És hogy a korrupció ejsze nem csak a hegyeken túl létezett.

Ui. Amúgy püspök volt Janus Pannonius is, aki latinul írogatott pajzán verseket, és hitvallása szerint hívő ember költő nem lehet. Márpedig ő költő volt, nem is rossz.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük