Felhívás!

Nincs Orbán Gyurcsány nélkül?

Puzsér Róbert sajátos alakja a magyar közéletnek. Aki sokat hallgatja, rájöhet, hogy vannak fix ideái, kedvelt fordulatai, és egyediségében is meglehetősen sablonos figura. Ha van vitathatatlan erénye, akkor az kétségkívül önjárósága, belülről vezéreltsége, ha úgy tetszik, keresetlen őszintesége és igazságkeresése. Attól persze logikailag nem mindig koherens, amit előad, tévedni is gyakran téved, s miközben időnként jogosan bírálja az irracionális politikai korrektséget és a genderidiotizmust, érzéketlen a globalizmus nagyon tudatos, gőzhengerszerű kulturális nyomulásával szemben. Egyik mantraszerűen ismételt állítása, hogy Gyurcsány „hozta ránk” Orbánt, s meghatározó volt az exminiszterelnök személye a Fidesz háromszoros kétharmados győzelmében.

Hasonló gondolatokat olvashattunk a nemrégiben egy másik autentikus figurától, a Puzsérnál sokkal mélyebbre látó Schiffer András tollából, aki szerint „2006 ősze óta tudjuk: nincsen Gyurcsány Orbán nélkül, és nincsen Orbán Gyurcsány nélkül.”

Ez egyike a tetszetős látszatigazságoknak. Épp Puzsér tartott kiselőadást nemrégiben arról, hogy a propaganda akkor lehet csak igazán sikeres és hatékony, ha van igazságmagja. Példaként többek között a migráns-témát és a Fidesz Soros-kampányát hozta fel. De ugyanez a helyzet az ő, valamint Schiffer András gyurcsány-orbánozásával.

Az igazságmag abban áll, hogy Gyurcsány Ferenc azzal, hogy az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után nem mondott le, majd a kommunista rendszer bukása óta nem tapasztalt véres brutalitással verette szét a Fidesz 2006. október 23-i békés ünneplőit, hozzájárulhatott a Fidesz győzelmének mértékéhez. De minden okunk megvan feltételezni, hogy az Orbán vezette Fidesz 2010-ben ettől függetlenül nagyarányú győzelmet aratott volna, mint ahogy azt is, hogy a további két győzelem a választási rendszernek, a pártstruktúrának és a kormányzás minőségének volt köszönhető, nem Gyurcsánynak.

És azért azt se feledjük, hogy amikor Orbán Viktor 1998-ban miniszterelnök lett, az ország lakosságának parányi kisebbsége tudta Gyurcsányról azt, hogy egyáltalán létezik. És akkor egy szót nem szóltam a 2002 és 2010, valamint a 2010 és 2020 közötti korszakok hatalmas különbségéről, legyen szó nemzeti szuverenitásról, gazdaságpolitikáról, katonapolitikáról vagy a szűken értelmezett nemzetpolitikáról.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.