Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Neki szabad

Ion Antonescu marsall kultuszát népszerűsítette közösségi oldalán a Kovászna Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság vezetője. A volt diktátor, aki már fiatal hadnagy korában különös kegyetlenségével hívta fel magára felettesei figyelmét az 1907-es parasztfelkelés leverésekor, gyorsan haladt felfelé a ranglétrán, 52 évesen már tábornok és a hadsereg vezérkari főnöke lett, 1940-ben pedig II. Károly király miniszterelnöknek nevezte ki. Antonescu kezdeményezésére Románia Németország mellett lépett be a háborúba. Ezt követően a „Kondukátor” beleegyezésével a Vasgárda olyan iszonyú terrorba fogott, hogy az még a német vezetést is zavarta, és kénytelen volt katonai erővel véget vetni az esztelen öldöklésnek. Antonescu parancsára 40 ezer romániai zsidót deportáltak, majd a jászvásári pogromban 13 ezer zsidót gyilkoltak halomra. Az elfoglalt bukovinai és besszarábiai területekről 310 ezer zsidót űztek el, 150 ezer transznisztriai zsidót hurcoltak ukrajnai koncentrációs táborokba, ezek kétharmada nem élte túl a háborút. Az ogyesszai parancsnokságnál történt robbantás miatt Antonescu 200 fő kivégzését rendelte el minden egyes román és német tisztért. Másnap a városban 25 ezer helyi zsidót végeztek ki a partizánok akcióját megbosszulandó. Bár mindezek az áldozatok személyéhez köthetők, a Nobel-békedíjas Ellie Wiesel vezette bizottság „csak” 280–300 ezer ember haláláért találta felelősnek Antonescut. A Wiesel-bizottság jelentését 2004-ben a román kormány is elfogadta.

Ezek az apróságok nem zavarják Marian Ştioput, aki – egyáltalán nem mellékesen – a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Polgári Fórumának elnöke. Az aktivistát a Ceauşescu-féle „keveredés” hozta Székelyföldre, azóta éjt nappá téve küzd az „ősi” román hagyományok megőrzéséért ebben a régióban, leszedetne minden székely zászlót, betiltatna minden magyar szót. Ő egyike azoknak, aki foglakozását tekintve román, s ebből igen jól megél. Neki, tehát, mindent szabad.

PS: A sajtó felhördülése nyomán tegnap eltűntek az Antonescu kultuszát terjesztő bejegyzések az igazgató Facebook-oldaláról.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük