Felhívás!

Ne felejtsék az alapítót!

A nagyváradi Szent László-napokra utaztunk feleségemmel, megnézni, hogy mennyit épült, szépült a város. Állítom, hogy sokat. De ugyanakkor észlelnünk kellett, hogy lassanként el-eltüntetik a magyar jelleget. Már ott, ahol lehet, és nem szökik a szemben ez.

Persze, a vár rendbetétele nagyszerű, mestermunka. Az azonban nem éppen tapsolandó, hogy körbeépítették magas épületekkel, hogy eltakarják, ne látszódjanak a kövek már messziről. Igaz, az állandóan ide költöző románságnak valahol kellett laknia. Míg 1910-ben 58.421, vagyis a lakosság 91%-a volt magyar anyanyelvű Nagyváradon és román 3604, 1956-ban 59.072 volt a magyar és 35.644 a román, 2011-ben 46.518 a magyar (23,7%), 133.224 román (67,8%), bár 14.729-en nem nyilatkoztak a hovatartozásról.

Ahogy gyarapodott a román népesség, sűrűsödtek a nagyjaikat ábrázoló szobrok. És a legendák. Így jelent meg előbb Mihai Viteazul a városalapító Szent László szobra helyett. Majd, amikor látták, hogy művészileg borzasztó, lecserélték I. Ferdinand lovas szobrával. A Szigligeti Ede nevét viselő magyar színházat, mely előtt a szobra állt, s 1899–1900-ban építettek osztrák terv szerint magyar építészek, köztük id. Rimanócy Kálmán, ma már a Maria királyné szobra áll, és a román részleg az ő nevét viseli. Erre fel több romántól hallom, hogy ezt a színházat ő építtette. Ekkora mellébeszélést ritkán hall az ember.

A román nagyok közt ott van Traian Moșoiu, akinek több ártatlan magyar férfi, asszony és gyermek szárad a lelkén. Ő adta ki a parancsot a köröstárkányi és kisnyégerfalvi mészárlásra. Kívülről nem csúnya a város, de nem tudják leszokni, hogy ne az városhoz nem kötődött személyekkel akarják bizonyítani, hogy Váradhoz tartoztak. Nem bírják azt elismerni, hogy Bihar az osztrák-magyar birodalomhoz tartozott, annak is a magyar felén. Ők voltak, akik évszázadokig, építették, szépítették ezt az ősi várost.
Szóval szép város Nagyvárad, kár, hogy el szeretnék felejtetni, hogy kik is építették.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások