Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kulcsszó az összefogás

Kulcsszó az összefogás Kovászna megye

Civil szervezetek, intézmények kötöttek partnerséget azzal a céllal, hogy a Sepsiszentgyörgyön mélyszegénységben élőket kimozdítsák áldatlan állapotukból. Nem halat, hálót szeretnének a kezükbe adni, erre a Prospera Sepsi pályázat keretében két évük van. Tegnap a pályázati partnerek közös sajtótájékoztatóján kaphattunk választ a ki, mit és hogyan kérdésekre a polgármesteri hivatal tanácstermében.

A Prospera Sepsi pályázat a Sepsi GAL helyi akciócsoport által megpályáztatott 7 millió euróból 4.679.701 lejt nyert el arra, hogy integrált szolgáltatásokat nyújtson a mélyszegénységben küzdők számának csökkentése érdekében Sepsiszentgyörgyön. A városháza tanácstermében tartott sajtóeseményt Hubbes Kinga, a Gyulafehérvári Caritas régiós koordinátora moderálta, elsőként Antal Árpád szentgyörgyi polgármesternek adván meg a szót.

Hirdetés
Hirdetés

Az elöljáró elmondta, nagyon nehéz, összetett problémára kell megoldást találni, az Őrkő negyedi, Csíki negyedi és szépmezői mélyszegénységben élők kiszolgáltatottságát kell csökkenteni, képletesen hálót kell adni a kezükbe. Egyúttal cáfolta azt a szóbeszédet, mely lábra kapott a városban, miszerint az Őrkő negyedieket a Jókai utcába költöztetnék.

Ludescher László, a Caritas szociális ágazatának igazgatója vázolta az idáig vezető utat: 3 éve készült a szociális felzárkózást megcélzó stratégia, majd létrejött a Sepsi GAL, megköttettek a partnerségek. Ha a vállalkozók, közintézmények és a civil szektor összefog, minden esély megvan a sikerre – vélekedett.

Ennyire összetett beavatkozásra még nem volt helyi példa, ezért sok tapogatózás jellemezte, visszajelzések nyomán csiszolódott a Prospera pályázat, mely elsőként jutott el az előfinanszírozásig, tudtuk meg Veres Nagy Tímeától, a Sepsi GAL akciócsoport vezetőjétől. A mélyszegénységben élők körében végzett korábbi munka során kiderült, nem lehet egy oldalról beavatkozni, de minden szektornak különböző hatásköre van, amiket össze kell hangolni. Most ezért „integrált” a szolgáltatás, mert több oldalról próbál beavatkozni, és minden partner elkötelezett: segítik a családok hozzáférését a közszolgáltatásokhoz, szakmát tanítanak a felnőtteknek, akiknek foglalkoztatásukat megoldani is cél, de egyénileg is mentorálják őket.

A Prospera projektmenedzsere, a Caritas fejlesztési aligazgatója, Kerezsi Hajnalka is megerősítette, bár több tíz éve jelen vannak a roma közösségben szociális szolgáltatásokkal, korábban nem tudtak érdemben előrelépni a szektoriális megközelítés miatt.

– Most a falakat le tudtuk bontani – mondta, ennek bizonyságául sorolta a közreműködő partnereket: az Amöba Eurocenter, a Háromszéki Közösségi Alapítvány, a Máltai Szeretetszolgálat sepsiszentgyörgyi fiókja, a tanfelügyelőség és az önkormányzat szövetkezett. Összesen 36 személy fog foglalkozni a 600 célszeméllyel, közülük 360 munkaképes felnőtt, a többiek az ő gyermekeik, együtt élő hozzátartozók.

Remélhetőleg a közpolitikák változása is támogatja majd e folyamatot – mondta Antal Árpád, hozzátéve, hogy a rengeteg szociális segélyen élő munkaképes felnőttet a nagy munkaerőhiánnyal küszködő ágazatokba, például az építőiparba kellene bevonzani az Ázsiából importált munkások helyett.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük