Felhívás!

Nagyhéti kesergő

Egy pillantás az eseménynaptárra: április 12. A muhi csata emléknapja. A tatárok megsemmisítő csapást mértek a magyar védőkre. Tudták előre, hogy közelednek a tatárok, mert a keletre fekvő államok sorra elestek. Három évvel korábban a kunok bebocsátást kértek és kaptak, felvették, legalábbis formálisan, a kereszténységet. A magyar főurak rágalomkampánnyal kiűzték őket, pedig jól fogott volna a segítség. Maradt a korabeli gyászének: „Mindnyájan halálra szánva,/ Népek jutva bús rabságra/ A halottnak nincsen sírja,/ Sebesültnek nincsen írja”. Isteni csoda, hogy megmaradtunk.

Április 12-e az űrhajózás emléknapja is. 1961-ben ezen a napon tette meg Jurij Gagarin híres 108 perces űrrepülését. Mire használta fel az ember ezt a valóban korszakváltó eseményt? Következtethetünk abból, hogy az USA-ban szenátusi határozat mondja ki: a NASA egy fityinget sem kap olyan programra, amelynek nincs katonai alkalmazása. Nem kétlem, hogy a szovjetek és a kínaiak hasonlóan gondolkodtak. Összefogás helyett lett hidegháborús űrverseny, meg Reagan-féle űrfegyverkezés, megszámlálhatatlan milliárdból. És Hruscsov elterjesztette a legendát, miszerint Gagarin azt mondta volna: volt az égben, de nem látta Istent. Ez olyan, mintha a vakond kidugná két centire az orrát a földből, majd visszatérne társaihoz a nagy hírre: láttam a nagyvilágot, de elefántot és bálnát nem.

Az idén erre a napra esik húsvét. Kétezer évvel ezelőtt tudhatták az emberek, mire várjanak? Részben igen, mert Jézus előre megmondta. Három és fél évig nap mint nap tanított, jelezve, mi fog bekövetkezni. És keresztre feszítése után hány tanítvány maradt, várva ígéreteinek beteljesítését? Százhúsz. Igen, Isten Fia három és fél év alatt ennyi hűségest tudott begyűjteni. Az ember hajlamos nem tanulni még a saját kárán sem.

Fennhéjázni, csak ezt tudtak,/ A gyönyörben úszva-úsztak,/ Hamis nyelvük hazudott”– folytatódik a gyászének.

(Keserű utóirat. A Covid-19 azért 19, mert már a múlt évben felismerték. Tudtak róla? Tudtak. Lett volna idő felkészülni? Lett volna. De az utolsó pillanatig ment a politikai csatározás, az itt a kormány-hol a kormány cirkusz. A másként gondolkodók kiutálása, lábbal tiprása, a másik nemzet kirekesztése. És jöttek a tatárok – most a vírus –, és jaj nekünk…)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.