Felhívás!

Virágvasárnap

Ha valaki kételkedik a magyar nyelv szépségében, hadd ízlelgesse ezt az összetett szót. Diákjaimmal a legszebb magyar szavak után kutakodva, amelynek során mindenki leírta az általa tíz legszebbnek tartottat, szinte mindenkinél szerepelt a virág és a vasárnap.

Így összevonva viszont nem csupán a közvetlen jelentésbeli vonzatot nyugtázhatjuk, de inkább, talán kizárólagosan azt az érzelmi, lelki többletet, ami gyönyörrel, örömmel, tiszta lelkiséggel ruház fel, tölt el.

Állok lakásunk ablakánál. A templomra látni, a templom körüli szép terecskére, ahol ilyenkor, ezen a napon már kora reggeltől megindult a zsongás, az ünneplőbe öltözöttek sokasága lepte el az előteret, ünnepre érkezve. Itt, ebben a templomban, amelyre mindig oly büszke voltam és vagyok, konfirmált mindkét lányom, itt keresztelték két unokámat, s bizonyára ezért is esik minden reggel első pillantásom az évszázados épületre.

Ma azonban szomorúság árad onnan is, a templomdomb irányából, nincs egy árva lélek a környékén ebben a reggeli órában, nem sorakoznak székely ruhás leánykák és legénykék. Régebb ezen a napon elvárták, hogy a felnőttek közül – a zsúfoltságot elkerülendő – csak azok induljanak el templomozásra, akiknek gyerekei, unokái, testvérei hitet tesznek vallási elkötelezettségükről, belépnek az egyházi közösség felnőtt tagjainak sorába.

Ma minden csendes. Az emberek tudják, most nem ajánlatos templomba menni. Azért felbúg majd az orgona, elhangzik a papi áldás, de a templom üressége nem a nyugalmat sugallja, hanem inkább azt a feszültséget, tehetetlenséget, amelyet mostanság mindenki átél és átérez, legyen templomba járó vagy templomot kerülő. Hajdanán, főleg virágvasárnap, a legszigorúbb tiltások, fenyegetések ellenére is megtelt az Isten háza felnőttekkel, gyerekekkel, ma azonban nem tiltás és fenyegetés tart távol ettől, hanem a félelem a nem látott ellenségtől.

Jézus bevonulása Jeruzsálembe a győzelmet jelentette a hitetlenség, kételkedés felett, a pálma, a barka, a tiszafa évszázadok óta a tavaszi tisztaság, a lelki emelkedettség, a szeretet jelképei. Ma is. És higgyük, hogy az idei virágvasárnap után csak a megbékélés, a lelki erősség, a tiszta jövő következik!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. április 6., 9:58
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Fikker János:

  Virágvasárnap,2020…

  Szomorú ez a Virágvasárnap.
  “Koronás-vírus” tarol a világban.
  Üresek most a templomok.
  A városokban, csend honol.
  Várunk, a kényszerű magányban…

  Nincs ünneplés, és pálmaágak.
  Nem hozsannáznak, emberek.
  Nem Érkezik most szamárháton.
  Biztató fény, alig világol.
  Köztünk bolyong, a rettenet…

  Mégis, maradjon meg hited.
  Mert Hozzád is elérkezik.
  És, Te sem maradsz egyedül.
  Ismeri, tudja a hibáid.
  Megtanít élni, emberül…

  Hiszen Ő, Jézus, Aki gyógyít.
  Jeruzsálemeknek üzen.
  Jó lenne már,magunkba szállni.
  És bűneinket,nem tetézni.
  Csak, imádkozni szüntelen…
  2020 Április 05(Virágvasárnapkor)