Felhívás!

Nacionalista mindentudók

Figyelem, hogy politikusaink mennyi mindent tanultak a néhai diktátortól, Nicolae Ceauşescutól! A volt igazságügy-miniszter, az Európai Parlamentben ténykedő Monica Macovei például „ellopta” azt, hogy miként kell együttműködnie a biztonságiaknak az igazságszolgáltatással. Mondjuk ő kommunista ügyész volt, lényegében ott folytatta, ahol abbahagyta. A szocdemes Liviu Dragnea azonban új fiú, de az egyeduralom minden eszközét elsajátította. Azt hiszi, a tisztséggel észt is kapott, és ebből kifolyólag mindenhez ért. Adja a tanácsokat, a demokráciát elvetve, nem engedi senkinek, hogy elmondja a véleményét. Kis diktátor lett belőle.

Ugyanilyen „okos Tóbiás” az állam elnöke, Klaus Werner Johannis is. Bár fizikát végzett, alkotmánybírónak képzeli magát. Egyébként úgy hágja át az alkotmányt, mintha ez lenne a feladata. Legutóbb azonban olyan tanácsokat adott a pedagógusoknak, hogy azok hanyatt vágódtak a röhögéstől. „Mire készítsük fel a fiatalokat? Az életre, igen. Egy karrierre, igen. Egy szakmára, persze, hogy igen. De milyen szakmára? A 20. századi szakmákra? Ez egy kicsit hibás. Mi a 21. század szakmáira kell természetesen felkészítenünk. Melyek azok? Kedveseim, ha megkérdezném, sem tudnák, mert nem tudja senki.” Ezt a semmitmondó szöveget nyomta, mert ezt látta elődjeitől.

A másik mindentudó Dacian Julien Cioloş, aki agrármérnökből történésszé lett. És mindjárt magyarázni kezdte, hogy amit elődei Gyulafehérváron ígértek, utódjaiknak nem kell betartaniuk. Ő húzatta ki egyébként az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájáról a csíksomlyói zarándoklatot, és menesztette Marossy Zoltán Temes megyei alprefektust, mert az autonómia mellett szólt. Mára kitudódott, hogy valaha a Vatra Românească ifjúsági vezéreként ténykedett, s a nacionalista PUNR felé is kacsingatott. Ott tanulhatta a nagynemzeti históriát.

De beszélhetünk a állandóan országnagyságra törekvő Victor Pontáról, a románná vedlett Ludovic Orbanról, a hol Traian-utód, hol Brăteanu-követő Raluca Țurcanról, az elődjét kitúró, de a kétes pénzügyekért még nem felelő Dan Barnáról. Tudják, mi a közös mindannyiukban? Hogy okoskodó nacionalisták!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.