Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Megint megkavarták!

Majdnem egy év eltelt a labdarúgó Nemzetek Ligája csoportmérkőzéseinek befejeződése óta, a szurkolók kezdték lassan megtanulni a négy liga (A, B, C, D) összetételét, vagy legalább a kedvenceik besorolását. De minek? Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) értelmiségei az öt-hat tucatnyi pályán kialakult rangsorok helyett az irodákban készítettek új besorolásokat. A magyar és a román válogatott például a pályán C-osztályos maradt, de az UEFA a B-ligába emelte. Hogyan? A korábbi 12-12-15-16 tagú beosztást módosította, és a következő kiírásban 16-16-16-7 tagú lesz a négy liga. Rossz nyelvek szerint azért történt ez a változás, hogy az A-ligából kiesett Németország továbbra is A-ligás maradhasson … Az A, B, C és D liga tagjainak kijelölésekor a 2018-as Európa Liga rangsorát vették alapul, így a magyar és román válogatott 31. és 32. helyezettként a C-ből (éppenhogy) felkerült a B-be.

A fenti átrendeződés csak egy amolyan hobbimunka az UEFÁ-nál amellett, ami a klubcsapatok nemzetközi kupasorozataival történik (talán 2021-től). A Bajnokok Ligája és az Európa Liga sorozataiban gyengébben teljesítő országokat és csapataikat annyira elkülönítik az elittől, mint leprást az egészségestől. Majdnem. A klubcsapatok által elért eredmények összesített értékszámainak (együtthatók) alapján kialakul az 55 európai ország UEFA-rangsora. Az első 15 ország csapatai előnyt élveznek a Bajnokok Ligája (BL) selejtezőinek és csoportjainak kialakításakor, a nem bajnok kluboknak esetleg csak a selejtezők legutolsó (döntő) szakaszában kell játszaniuk a csoportba jutásért. Erőnyerő az Európa Liga (EL) legutóbbi győztese is. A 16–29. helyezett országokból egy-egy csapat próbálkozhat bejutni a BL-csoportkörébe, de csakis selejtező sorozattal. Ugyanígy, a 30–55. helyezett országok bajnokcsapatai is „próbálkozhatnak”, de már a selejtezők legelső fordulóiban, az úgynevezett előselejtezőkben játszaniuk kell, vagyis szinte azonnal a nemzeti bajnokságuk után!

A BL és EL 32–32 (8×4) tagú csoportköre mellett, azaz helyett a „kicsiknek” lesz egy vigaszág, a „harmadik világ” a szintén 32 tagú (8×4) Europa Conference League (ECL). A 30–55. helyezett országok zöme részben vagy teljesen kiszorul a BL és EL csoportköréből.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük