Felhívás!

Még van remény

A román médiában – és nem csak ott – állandósult magyarellenesség, valamint gyűlöletkeltés következtében annyira elmérgesedett a két nemzet viszonya, hogy ez bármikor tömeges összecsapáshoz vezethet.

A félretájékoztatott és így félrevezetett román tömegek ugyanis a folyamatos heccelés hatására egyre erőszakosabbá válnak, ami előbb vagy utóbb belőlünk is kiváltja a védekezés keményebb formáit. És hiába a túlfizetett román titkosszolgálatok ellenünk csatasorba állított hada, a mélyben évtizedek óta forrongó indulatok felszínre törését a kritikus szint meghaladása után ők sem tudják megakadályozni.

Éppen ezért üdvözlendő minden olyan kezdeményezés, amely nem ámítás és üres ígéret, hanem az igazság megismerése és elfogadása, a tényekkel való szembesülés és szembenézés útját választva, a gondokra méltányos megoldásokat keresve és kínálva igyekszik levezetni a felhalmozódott feszültségeket. Résztvevőiként tiszta lelkiismerettel kijelenthetjük, hogy a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) szervezésében a múlt héten Sepsiszentgyörgyön lezajlott magyar–román találkozó közéjük tartozik.

Az ország különböző vidékeiről ide érkező román ifjúsági vezetők számára ugyanis a látottak, hallottak, megtapasztaltak betekintést nyújtottak egy előlük eddig elzárt, teljesen másnak hazudott világba. Ezáltal pedig rádöbbentek, hogy itt is többségében érző és jóindulatú, gondokkal és nehézségekkel küszködő emberek élnek, akárcsak a saját környezetükben. Rádöbbentek, hogy mi Erdélyben nem bevándorlók, hanem őslakosok vagyunk, így ezen a földön jogunk van a nyelvünk korlátozások nélküli használatára.

Ugyanakkor az ország szellemi kincsestárát gazdagító szokásaink, kultúránk megőrzéséhez is. A velük folytatott beszélgetések alkalmával pedig lemérhettük, hogy az őket Háromszéken ért élmények hatására kezdnek felszívódni a velünk kapcsolatban beléjük táplált előítéletek.

Van hát még remény a két nép közötti közeledésre, de ez csak akkor válik valósággá, ha őszinte párbeszédet folytatunk egymással, amelynek során a másik fél elé tárjuk vélt vagy valós sérelmeinket és törekvéseink indítékát. Mindebben a fiatalokra kell fektetni a hangsúlyt, mert őket még nem tudták a magyargyűlölettel végzetesen megfertőzni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.