Felhívás!

Maradunk az innenső oldalon?

Talán ismerik a viccet, amelyben a tanító néni házi feladatként felhagyja Mórickáéknak, hogy hajtsanak végre egy jótettet. Másnap a nebulók mindnyájan arról számolnak be, hogy segítettek egy öreg néninek átmenni a túlsó oldalra. – Nagyon szép, de miért olyan sokan? – Hát ha az öreg néni nem akart átmenni a túlsó oldalra!

A jót sem egészséges erőltetni. A frusztrált szülő, akinek a zongora a családja szegénysége miatt csak álom maradt, most a saját botfülű gyerekét kínoztatja a méregdrágán fizetett zenetanárral.

Ronald Reagan, amikor megválasztották Amerika elnökének, látványos (elvégre megjárta Hollywoodot!) programot indított el a hajléktalanok felkarolására. Szociális befogadóközpontokba kívánta vinni a rászorulókat. Nos, az első, ilyen helyzetben levő idősebb hölgy olyan csetepatét rendezett, hogy rögtön felkarolta vagy ötven „jogvédő”szervezet – ha neki az utcán jobb, hát maradjon. És itt szomorúan említeném azokat a mai hajléktalanokat, akik inkább választják a vacogást, mintsem betartsák az elementáris elvárást, hogy ne ittasan menjenek a menhelyre.

Tizenöt évig tanítottam egy brassói iskolában, ahova sok – mondjuk így – hátrányos hátterű gyerek járt. Szutykosak, leírhatatlanul trehány öltözetűek. A rendszerváltás után szinte erőltették rájuk a ruha- és ápolószercsomagokat; tisztelet a néhány kivételnek, másnap ugyanolyan trehányan és szutykosan jöttek.

De ne gondoljuk, hogy csak alacsonyabb körökben van ilyesmi. Ha valaki emlékszik, volt egy Traian Iancu nevű költő, óvodás szinten rímelő hivatalos bárd. A forradalomkor kipenderítették az írószövetség vezetőstábjából, de rövidesen visszakönyörögték az író elvtársak és urak. Miért? Ő rendezte volt azelőtt is a szövetség pénzalapját. Ha valaki kölcsönt kért (zseniális regényötlete támadt, reumáját akarta kezelni, tapasztalatcserére vágyakozott a nepáli epigrammistákkal), T. I. bőkezűen aláírt, csak a maflák fizették vissza.

Jézus nem egyszer megkérdezte a betegtől: akarsz-e meggyógyulni? Mert a gyógyulás után ugye már nem koldulhatsz tovább, illene talpra állnod. Sajnos, sokaknak jó így, ahogy van.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.