Felhívás!

Ligafifika

A magyar és román labdarúgó-válogatott is vegyes értékelést érdemel a Nemzetek Ligája (NL) első kiírásának végeredményét illetően. Nem nyerték meg a csoportjaikat, nem jutottak felsőbb osztályba, nem estek alsóbb osztályba. Voltak jó, kiváló és gyengébb mérkőzéseik a két hónap alatt. A „rendszergazda” szerepét játszó Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) vezetői és eseményszervező szakértői vigyáztak arra, hogy az NL nehogy-nehogy menet közben érthetőbbé váljék.

A négy ligából (A12, B12, C15, D16) összesen 12 válogatott alsóbb osztályba csúszott (köztük Németország!), és helyükbe nyilván másik 12 csapat lépett. Eleinte 3 kiesőről és 3 feljutóról szólt az ábra. Kiderült az is, mindegyik liga 2. helyezettjei joggal reménykedhetnek még abban, hogy az NL-ből eljuthatnak a 2020-as Európa-bajnokság 24-es döntő tornájára. Így hát Magyarország és Románia is.

Az UEFA-furfang okán a 2020-as Európa-bajnokság selejtező csoportjainak december 2-i kisorsolására az úgynevezett kalapok összetétele voltaképpen az Nemzetek Ligája végeredményeiből kialakított értékrangsor. Öt kalap van 10-10-10-10-10-5 tagú felosztásban. Nagyon kevésen, egy-két gólon és ponton múlott az, hogy a magyar válogatott a 3. kalapba kerüljön. Akik balszerencsésnek vélik azt, hogy Dzsudzsákék egy-két másik válogatott eredményeinek kedvezőtlen alakulása miatt lecsúsztak, ide írjuk a két szomszédos csoport összetételét, az értékszámok sorrendjében: 3. kalap Szlovákia, Törökország, Írország, Észak-Írország, Skócia, Norvégia, Szerbia, Finnország, Bulgária, Izrael; 4. kalap Magyarország, Románia, Görögország, Albánia, Montenegró, Ciprus, Észtország, Szlovénia, Litvánia, Grúzia. Nos, ha képzeletben kicserélnénk a 3. utolsó Izraelt a 4. első Magyarországgal, a papírforma szerint az esélyek nem sokat változnának, ráadásul fennállna egy magyar–román csata lehetősége. Valljuk be, sem a 3., sem a 4. kalapban nincs olyan lehetséges ellenfél, amellyel szemben a magyar válogatott 6 pontos biztos eséllyel (oda-vissza győzelem) indulna.

Az UEFA-ligafifika igazi hatása egy következő kiírásban jöhet, amikor a résztvevők eleve felmérik a jó NL-szereplés előnyeit.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.