Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

LIBE vagy Botond?

Az Európai Parlament elküldte harsány LIBE-bizottságát Magyarországra. Heten, mint a gonoszok. Vagy mint a hét törpe, megvizsgálni, nem veszítette-e el a pannon Hófehérke ártatlanságát. Rendben lenne, ha a küldöttek jól képzett doktor bácsik lennének. De nem azok, távolról sem. És mivel mindenhez értenek, csak éppen a szakterülethez nem is konyítanak, előre megírták a diagnózist: a leányzó megromlott, csak a skarlát betű hiányzik a ruhájáról. A bizottság tagjai ugyanis politikai frakciók képviselői. Kettő jobboldali, a többi balliberális. Az eredmény 5–2, már a meccs előtt ismeretes. Nevetséges lenne, de tragikus.

Kezdő tanár voltam, amikor életem első tanfelügyelő brigádjával kellett farkasszemet nézzek. (Utólag az igazgató kioktatott: nem kell farkasszemet nézni, bólogatni kell, ők kötelesek bírálgatni, aztán ők elmennek, mi maradunk, és végezzük a dolgunkat, ahogy tudjuk). Az iskolában nem voltak gondok, minden címzetes pedagógus nagyon jó minősítést kapott, a négy nem címzetes, köztük én jót, mert milyen inspekció az, ahol mindenki kitűnő? (Félreértést elkerülendő – a nem címzetes ugyanolyan tanár, mint a többi, de munkaszerződése egy évre érvényes, megújítására kényszerül évente). Aztán, miután elmentem onnan, valami belső viszályok támadtak az intézményben, visszajött az inspektorcsapat, és összesen négyen kaptak nagyon jót, a többieknek jaj volt. Mert eleve így jöttek, büntető, példát állító szándékkal.

Ha a LIBE-társaság rosszat ír Magyarországról, annak súlyos pénzügyi következményei lehetnek.
Logikátlannak találom ezt a jogi diktatúrát. Hányszor előfordult, hogy a román alkotmánybíróság megsemmisített törvényeket, rendeleteket, amelyeket mégiscsak a nép által megszavazott képviselők dolgoztak ki. Amerikában a Legfelsőbb Bíróság gyakorlatilag nagyobb hatalommal bír, mint az elnök – Trump tudja jól. Kilenc ember – ha öt republikánus és négy demokrata, az Államok rúdja jobbra áll, ha fordított az arány, balra. Ezért a nagy küzdelem a bírók kinevezésénél. De akkor minek a választás?

Úgy érzem, néha a gordiuszi csomót elvágó kardra van szükség, vagy Botond vitéz buzogányára, ha nem akarjuk, hogy csepűrágó jogászok szabják meg, kit szabad szeretnünk.

U.i. Ha most Cîțu repült, Iohannis úgyis hatalmon tarthatja 45 napig, vagy még többet. Jó ez így? 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük