Felhívás!

Látó lélekkel

A Román Labdarúgó-szövetség bufteai edzőközpontjában szeptember 25-től 28-ig kerül sor a vakfoci Európa-bajnokság egyik selejtező tornájára. Résztvevők: Románia, Albánia, Görögország és Lengyelország. A körmérkőzések után az első két helyezett kijut az Európa-bajnokság döntő tornájára.

Sokak számára ismeretlen vagy kevésbé ismert sportág a vakfoci, noha szerepel a paralimpia műsorán is. A kifejezéstől nem kell félni, az érintettek körében is elfogadott. A vak szó sem sértő, sokan a „nem látó” helyett is javasolják. Igaz viszont az, hogy sem a hétköznapi életben, sem orvosilag, sem a sportban nem fedi mindig a valóságot, ezért inkább a látássérült áll közelebb a pontossághoz. Vannak, akik egyáltalán nem látnak, mások a tárgyak, idomok, élőlények stb. homályos körvonalait érzékelik vagy majdnem mindent pontosan felismernek, de például olvasásra képtelenek a hagyományos módon.

A fogyatékkal élők sportrendezvényein a fenti okokból három csoportba sorolják a látássérülteket. A B1 kategória a vakoké. A B2 csoportnál 0,1 százaléktól legfeljebb 10 százalékig terjed a látásmaradvány, 90 százalékig a sérültség, a B3 kategóriánál a látásmaradvány legfeljebb 30 százalék. A besorolás megállapítása szakorvosok feladata, léteznek komoly tesztek arra vonatkozóan, hogy a csalás esélye minél kisebb legyen.

Fociban az illetékesek egyszerű megoldást találtak a sportszerűség tiszteletben tartására. A szabályzatot a Látássérültek Nemzetközi Sportszövetsége (IBSA) érvényesíti. A vakfoci-mérkőzéseken mindenki szemvédő (takaró) maszkot visel, emellett ajánlott a fejvédő sisak is. A szabályzatnak köszönhetően a vakfoci-mérkőzéseken lehetőség van arra, hogy vegyesen játszhassanak a B1, B2 és B3 csoportokba sorolt látássérültek.

A vakfoci-mérkőzéseket futsalhoz (teremfoci) hasonlóan játsszák, kétszer 20 perces játékidőben, egy-egy kapussal, 4-4 mezőnyjátékossal. A kapus lehet tökéletesen látó személy. A mezőnyjátékosok tájékozódását a kapusok és súgók segítik. Egy büntetőrúgás előtt például kemény tárggyal körbekopogtatják a kapufákat. A játékosok egymás közötti hangjelzéseire is külön szabályok léteznek. A vakfoci mérkőzés helyszíni követése csak együttérző embereknek ajánlott, mert a sok komikusnak tetsző jelenet egyáltalán nem nevetséges, az emberi lény nagyságát mutatja, és azt, hogy mire képes a látó lélek.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.