Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Újszerű sakkiskola indul

Újszerű sakkiskola indul Sport

Amíg a középkorban legfőbbképpen a kiváltságosok, különféle egyházi és világi vezetők kedvenc szabadidős tevékenysége volt a sakk, ma már világszerte sok millió ember számára jelent kikapcsolódási lehetőséget. A fekete-fehér mezőkön, bábukkal vívott játék Sepsiszentgyörgyön is igen népszerű. A Szent György Lovag Sakk Klub elnöke által megálmodott sakksuli és mentáltréning újabb fejezetet próbál nyitni a háromszéki sakkoktatás történetében.

Hirdetés
Hirdetés

László Zoltán pszichológia és pedagógia oklevéllel rendelkező sakkoktató kérdésünkre elmondta, hogy a gyermekek kognitív folyamatait és bizonyos személyiségvonásait szeretné fejleszteni a sakk által. Célként az önértékelésük megerősítését és az önmegvalósítás útjára való terelésüket fogalmazta meg. Arról is beszámolt, hogy a hamarosan induló sakkiskola miben lesz más a korábbi sakk-körökhöz képest. Mint fogalmazott, az általa vezetett tevékenység során minden gyermek a saját korának és képességeinek megfelelően fog hozzájutni a szükséges információkhoz.

„Megkülönböztethetünk egy kronológiai és egy mentális életkort. Előfordulhat például az is, hogy egy gyermek kronológiai életkora hét év, de mentálisan a kilencévesekkel van azonos szinten. Ebben az esetben számára a kilencéveseknek megfelelően kell tanítanunk a sakkot” – magyarázta a klubelnök. Továbbá kifejtette, hogy a hamarosan induló képzés keretében a sakk olyan kontextusban kerül megközelítésre, amely imaginációs technikát és kreativitást feltételez, ugyanakkor bevezetésre kerül a mindfulness meditáció (tudatos jelenlét, itt és most) is. A szakember szerint az sem mindegy, hogy egy gyermek hány éves korában kezd el sakkozni, hiszen az agyi funkciók fejlődésében van egy kritikus időszak, amikor, ha a szükséges ingerek elmaradnak, akkor az egyes funkciók úgynevezett kitekintő ablakai becsukódnak, és ezeknek a későbbi kinyitása már sokkal nehezebb, vagy bizonyos esetekben teljesen lehetetlen.

A nemzetközi kutatások rámutattak arra, hogy a sakkoktatás legeredményesebben a 6 és 11 év közötti gyerekekkel végezhető. A sakksuli és mentáltréning képzés további célja a 65 évnél idősebb személyek mentális egészségének a megőrzése, illetve mentális hanyatlásának a megelőzése. Mint ismeretes, a demencia előfordulásának esélye az életkor előrehaladtával arányosan növekszik. Amíg a hatvanévesek csupán egy százalékát érinti, addigra a nyolcvan év fölöttiek esetében ez az arány harminc százalék. Aggodalomra viszont nincsen ok, hiszen agyunk képes önmagát megváltoztatni műtéti beavatkozások és gyógyszerek nélkül is. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy ne csak a testünket edzzük, hanem az agyunkat is állandóan tornáztassuk, ez által megelőzve agysejtjeink pusztulását. Erre pedig rendkívül jó megoldást jelent a sakk és a mindfulness meditáció.

Az induló sakkiskola keretében a 65 évesnél idősebbeket is szeretettel várják, számukra külön osztályt indítanak. Akik a témáról, a sakksuliról és mentáltréning képzésről szeretnének többet megtudni, vegyenek részt László Zoltán sakkoktató előadásán, amelyre a 14. Sportnapok keretében szeptember 25-én 14 órától kerül sor a Tein Teaházban.

Gocz Tibor

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük