Felhívás!

Krónikás énekek 2021-ből

*Aki keres, talál. Egy amszterdami vén antikváriusnál bukkantam eme kézirat megsárgult lapjaira. Vitéz Bakonyi Tóbiás Tivadar írta Az Magyarok kesserves krónikás Énökében: „Az Úr 1578. esztendejében, böjthavának az 11. napján az Felséges Ztambuli Zultán az kegyetlen Abdul Agát küldé Nemes Magyari Elemér Uramhoz hogy azonnal állíttassa le ama hírös istálló Építközését amellyben az Uraság Cziffra Tehenyöket akara tönyészteni. Nagy merészség vala beléjefogni egy ilyen Hatalmas vállakozásnak az Török konzultálása nélkül, mert még emlékezünk, hogyan égettette fel az Aga az Balaton melletti Komlóssokat, megparancsolván, hogy az gyaurok török sert igyanak vagy a kút vizét. Az Felséges parantsa zerint csak Ztambuli vagy Nikápolyi takarmánnyal táplált Józágok engedéjjeztetnek Magyar Földön, Fejvétel Fenyegötésse alatt. És még azt is méltóztatá kihirdetni, hogy az Tehenyöket ne díszítsék többé olyan lázzító Nevökkel, mint Foltos vagy Riksa, hanem legyenök példának okáért Mirza vagy Fajruza. Az tsökönyös Magyar Gazda, aki merészel ellenállni, Vesstegzár alá kerül, amíg a saját ürülékét fogja felfalni. Eme tsudálatos Hírre Gyomori Kázmér Uraság és Ibolyássy Mimóza kisasszony fergetegess Tánczra perdülének, mint ama hírös Kinissy Pál a … el (szöveg hiányzik) a szájában, Mondják, hogy három Tzigán banda húzá nekijök az Nótát, olyan jókedvűek valának. Majd felmenének fényes Ztambul Várossába és bévádolák a Fejedelem Uraságot hogy az Török dekrétumait tisztelettel nem illeti.”

Milyen jó, hogy ma más időket élünk!

* Beszólt, feltörölte (felmosta) vele a padlót, földbe döngölte, kirúgta, lapátra tette, kitörölheti a hátsóját. Satöbbi, satöbbi. Nem neveletlen kocsmatöltelékek részeges beszéde, hanem úgynevezett politikai csatározás nyelvezete. A magát konzervatívnak és kereszténynek nevező oldal lassan semmivel sem kevésbé alpári a nyíltan istentelen balliberális társaságnál.

Szánalmas, szégyenteljes állapotok. Ja, tegyük hozzá, nemrég ünnepeltük a húsvétot, és nyilatkoztunk a mindeneket legyőző szeretetről.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.