Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Értékeink a képek világában

Értékeink a képek világában Vigadó

Háromszéki és felvidéki fotóművészek lencséjén keresztül még szebbek azok az értékek, amelyeket a magyarság épített örökségként, hagyományként, természeti látványosságként vagy gasztronómiai örökségként tart számon. Június 10-től (ha az időjárás engedi) a Kovászna Megyei Művelődési Központnak (KMMK) és a Vigadó Művelődési Háznak köszönhetően Kézdivásárhely főterén szabadtéri fényképkiállítás nyílik Művészeti Karaván – Révkomárom és Háromszék a fotóművészet tükrében címmel, amely az Emberi Erőforrások Minisztériuma meghívásos pályázatának köszönhetően jött létre.

A Kovászna Megyei Művelődési Központ felhívására több mint 200 pályamunka érkezett be, 21 helyi alkotó kívánta megmutatni sajátos látásmódját, művészi értékű, Háromszéken, illetve Háromszékről készített fotóit. Az 50 pannóból álló reprezentatív kiállítási anyag munkáit szakmai zsűri válogatta össze, így a tárlaton a régiók sajátos értékei 25 felvidéki és 25 háromszéki fényképész lencséjén keresztül kerülnek bemutatásra.

Hirdetés
Hirdetés

Szőts-Pap Zsuzsa, a Kovásznak Megyei Művelődési Központ munkatársa kifejtette, bár ő is részt vett a munkában, de a kiállítás koordinátora Vargyasi Levente. Egy meghívásos pályázatnak köszönhetően jött létre a kiállítás, amelyre 2018-ban nevezett be először a Kovászna Megyei Művelődési Központ.

– A művészeti karavánnak az a lényege, hogy a határon túl eső régiók valamilyen szinten közelebb kerüljenek egymáshoz. 2018-ban a szlovéniai Muravidékkel voltunk kapcsolatban, az ottani magyar kulturális intézet segítségével a helyi fotóművészeket szólítottuk meg, itthon pedig az ittenieket – mondta Szőts-Pap Zsuzsa, aki hozzátette, akkor is és most is a pályázat célja az volt, hogy fotókon keresztül mutassák be értékeinket.

A helyi alkotók mellett a révkomáromi Helios Fotóklub tagjai is bemutatkoznak. A kiállításon egy kettős anyagot láthatunk: az egyik oldalon a Háromszéki művészek, másik oldalon pedig a felvidéki fotóművészek alkotásai lesznek láthatóak, amelyeket összekötnek a közös gyökerek és hagyományok. A vírushelyzet miatt pont az nem valósul meg, amire nagy hangsúlyt fektet a pályázat, hogy találkozzanak az alkotók, és megismerjék egymást. Ennek ellenére a kiállítás által ismét gazdagabb lett vidékünk, illetve egy új szeletet kaptunk egy másik régió hagyományaiból, értékeiből, szokásaiból.

– Reméljük, jövőben újabb régiót kereshetünk, lassan körbejárhatjuk Kárpát-medencét, és egy nagy terjedelmű reprezentatív anyagot tudunk előállítani – zárta gondolatait Szőts-Pap Zsuzsa örökségvédelmi szakelőadó. <

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük