Felhívás!

Közgazdasági csemege

Hallható nap mind nap magánbeszélgetések közepében vagy peremén, na, milyen a megélhetés? – Nos, ami azt illeti, szigorú. Mert hogy az árak…, és árad a közgazdasági beszámoló, a közélet ok- és számfejtései közgazdasági szinten zajlanak. Már nem is fejtegetés, hogy csak a minapi tapasztalatot említsük. Hiszen a piaci árakat mindenki elriadva értékeli. Itt, Sepsin, a magasba ívelő árszintet az egyszerű emberek azzal is magyarázzák, hogy a zöldséget, gyümölcsöt stb. Brassóból hozzák ide, azért kétszerese vagy többszöröse az ára.

Tegnap a szokásos kilós kenyérkét már nem 5, hanem több lejért vettük. Nos, merre forduljunk magyarázatáért a kenyérsorban, urak és egykori módos elvtársak? Rég nem volt ilyen baráti szellem az üzletekben, a piacokon, mint most amilyen van. – Most mondja meg, nem is lehet követni a paradicsom s a többi zöldség árát. Hogy az a rendtartó…, az, aki nyakon fogná az elvadultakat…

Ilyen türelmes nép, mint ez a mai romániai, aligha van körülöttünk, mármint a még létező, de igen-igen lefogyott Európában. Igen, elég balladásan hangzik már a földrajz is. Hiszen Soros György és üzletrendszere a Föld bármely sarkára eljuttatja adományát abban a remekül működő láncolatban. Igénye van, azt hirdeti, és elvárja az őt illető szolgai megalázkodást…

Nincs akihez fordulnia a „széles dolgozó néptömegeknek” se kenyér, se megélhetés ügyében. Ebben a mondatomban a totálisan uralkodó egykori kommunista rendszer egyik kötelező és nagyon is elvont fogalmát idézőjeleztem. A dolgozva szűkölködő és éhező, fázó embereket az illető (inkább illetéktelen) hivatalokban elterelik, válaszra várva töltsék idejüket odébb, odébb.

A mindennapi kenyérke súlyát érzi minden idegszálam, mert fölibém kerekedett alanyi értéke. És már a színe is más, mint volt a múlt héten. Föl kell néznem az üzletnyi bódéra. Mikor kerül rá a koronás zászló helyett a szívem szottya ünnepi üdvözlet a kormány, a miniszterek, a pártok sora részéről. Már akiket még nem rúgtak ki, illetve be a börtönbe lopás miatt.

Erdélyben igen-igen magas a közgazdasági tájékozottság. Magam is onnan csemegézem. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.