Felhívás!

Koronát vagy jogot?

Ha már minden szóba kerülhet a romániai magyarság ellen, és érette is cseppnyi, meg kell említenem azt minden viccen kívül, hogy Romániában igenis létezik királyság. Londonban kell kezdenem az emlékeztetést, ugyanis ott ült össze az Első Nemzetközi Roma Világkongresszus 1971-ben. És máris pontosítsunk! A cigányság ősi indiai nyelvén a ROM szó embert jelentett, ma is az a jelentése. Többes számban roma. A romák egy része ma sem fogadja el a „névváltoztatást”, maradnak cigánynak.

London után Szeben. 1992 őszén Romániában, Nagyszebenben a cigányok királyává koronázták a dúsgazdag Ioan Cioabát. A korona másfél kilogramm, igen értékes… Hogy mit szólt ehhez 25 évvel ezelőtt a román felsőbbség? Ezt, azt, például az Alkotmánybíróság, hogy törvényellenes a királyi cím használata. A cigányság viszont kijelentette: koronázás márpedig lesz! És lett. A királyság és a királyi család fenséges életet él, a trón s a korona öröklődik ma is. Az Udvar Szebenben.

Mi, romániai magyarok nem kértünk és még ma se kérünk trónt, koronát, csupán a legelemibb jogot: az anyanyelvünk és kultúránk elismerését. Az élet egyik első rendű feltételét. Iliescu román államelnök 1992-ben ötölt-hatolt, de felségsértést nem követett el máig sem. Utódai sem. Az is igaz, hogy kies hazánkban a kampányok egyik rúgója a nacionalizmus fennen hirdetése, magyar zászlók leverése, magyarok rabosítása… Jaj, el ne felejtsem, a cigányságnak, a királyságnak saját zászlaja is van, zöld és kék sávon 12 ágú arany napkorong. A roma holokauszt miatt a roma király kártérítést követelt Németországtól 35.000 cigány életéért és 20 tonna aranyuk elrablásáért. És ha nem kapják meg, a király egymillió roma tüntetőt küld Németországba.

A nemzetközi roma szervezet működik. Egy összejövetelükre a kommunista Romániában nem adtak vízumot a meghívott és nem hívott vezetőknek Nyugatra. A roma vezetők vízum nélkül hamarább kijutottak, mint a többiek vízummal. Nem kalandoztunk el messzire a magunk jogtalanságától. Jogunk egyre kevesebb, semmi plusz. És magunk is egyre kevesebben vagyunk. Roma már 4 millió.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.