Felhívás!

Kontárok világa

A második világháború vége felé az amerikai légierő porig bombázta a Szent Benedek által a hatodik században megalapított Monte Cassino-i kolostort, az európai kultúra középkori fellegvárát. Miért? A szövetségesek fiatal rádiósa rosszul értette vagy fordította a németek rádióüzenetét, úgy értelmezve, hogy hitleri csapatok fészkelték magukat be a kolostorba, és onnan támadnak. A valóságban egyetlen német katona sem volt ott, de mintegy kétszázötven olasz civil menekült elpusztult.

Borzasztó, amikor fontos dolgok nem hozzáértő kezekbe kerülnek. Nemrég beszéltem egy férfivel, akit másodszor kellett újraműteni, mert szerencsétlenségére egy sürgősségi rutin-beavatkozáskor éppen X orvos volt szolgálatos. Még volt alkalmam látni azt a töpörödött bácsikát, akit ’47-ben vagy ’48-ban négy osztállyal a tarsolyában kineveztek egy elég komoly üzem igazgatójának, mert a második volt, aki belépett a pártba (az elsőt, egy dili hoppos éjjeliőrt, nem hagyták jóvá fentről). Jó, hogy idejében sikerült rákenni valami kisebb ideológiai kilengést, mielőtt teljesen tönkremegy a vállalat. De hát miért menjünk annyira vissza az időben? Az orrunk előtt történt, hogy egy csinos tévés hölgyet, aki egy magánál is csinosabb összeget folyósított egy Óperencián túli fehér épület sötét lakójának, lepottyantottak nagykövetnek Budapestre. Megmutatták neki a térképen, hol van Hungary, eléje tettek egy fényképet, látod, ezt az emberkét szidni kell – és kész volt a kiképzés.

Plató a demokratikus elrendezést egy hajóhoz hasonlítja, ahol a kapitány (a nép) nagyothalló és rövidlátó, a tengerészek pedig (a politikusok) egymást túlordítva javasolják, mit kell tenni a hajóval, akár tengerbe is dobják egymást ahelyett, hogy a hajózás művészetét megtanulnák. Mert ugye a sebészprofesszor nem szavaztatja meg az ápolókkal, kit hogyan vágjon, de a cipész sem kéri ki az akadémikus véleményét, amikor flekkeli a lyukas talpat. De az ember szeret fontoskodni éppen abban, amit nem ért. Sorban állók, parkban ücsörgő időmilliomosok megmagyarázzák, mit nem csinál jól Trump, az oroszok és a pápa, és hogyan védekezzünk a sárga veszéllyel szemben. Ja és a Népszavában kilószámra osztják az észt keresztényszakértők, akiknek a laptopjukon is csak vörös betűk vannak.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.