Felhívás!

Kezeskednek

Első olvasatra és hallásra meghökkentő nagyotmondásnak is tűnhetnek a magyar női kézilabda-válogatott németországi szerepléséről szóló legilletékesebb nyilatkozatok. Kim Rasmussen szövetségi kapitány és Pálinger Katalin szövetségi alelnök (a válogatott korábbi csodakapusa) egyaránt úgy értékeli, hogy a magyar nemzeti csapat tagadhatatlan fejlődést mutat mind játéktudásban, mind pedig küzdőszellemben és kohézióban. A női kézilabda világbajnokságok történetében jegyzett leggyengébb helyezés után ilyesmiket állítani bátorság vagy botorság, mondhatná bárki. És talán mégsem.

Magyarország helyezései a női kézilabda-világbajnokságok történetében: 2, 5, 1, 3, 4, 3, 3, 2, 8, –, 7, 2, 9, 5, 6, 2, 3, 8, 9, –, 8, 11, 15. Nos, ennyire lefelé ívelő görbe alján, mélypontján fejlődésről beszélni valóban furcsaság. A szakemberek azonban igyekeznek eloszlatni a „népi pánikot”. Egyfelől rámutatnak arra, hogy ez csak egy (labda)játék, ahol világviszonylatban nagyon kiegyensúlyozódtak az erőviszonyok, nem kell a kudarcokat dramatizálni. Másfelől azt ecsetelik, a világbajnokság lebonyolítási rendszere torzképet mutat a rangsorolással. A magyar válogatott három mérkőzést veszített, és csakis olyan csapatokkal szemben, amelyek elődöntőbe jutottak, kettő közülük döntőt játszott vasárnap este. Az 5-14. helyekre sorolt 10 válogatott közül a magyar csapat 9 ellen győzelmi eséllyel léphetne pályára, a kivételt talán-talán az oroszok jelentenék.

Pálinger Katalin a vb előtt elmondta, az utóbbi két-három év munkája a jövő évi Európa-bajnokságon, a 2019-es világbajnokságon és a 2020-as olimpián hozhat majd kiugró eredményeket. Kedvező a Nemzetközi Kézilabda-szövetség döntése, melynek értelmében ’19-től visszatérnek a középdöntős rendszerre, tehát az alapcsoport után nem egyenes kiesési szakasz következik, hanem újabb csoportküzdelmek, ahol egy-egy kisiklást javítani lehet. Magyar szempontból derűlátásra adhat okot a kivételes tehetségekből álló U20-as válogatott és a számára bevezetett módszer, a csapat ugyanis a jövő évi, debreceni „aranyreményű” világbajnokságig felkészülési mérkőzéseket játszik az NBI-es klubcsapatok zömével, ezenkívül válogatottak négyes tornáin is részt vesz. Szakemberek kezeskednek, a magyar női kézilabda hamarosan ismét ott lesz a világélvonalban.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.