Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kezeskedjünk!

Sokféle jelző és minősítés elhangzott, leíródott a Japánban zajló női kézilabda-világbajnokság magyar–román rangadójáról, amely arról döntött, hogy az alapcsoportból ki lép a középdöntőbe. Az eredményt mindenki tudja, akit érdekel, vagy kevésbé érdekel: 16–10-es félidő (és sziporkázó, magabiztos játék) után 27–28-as vereség a magyar nemzeti csapatnak. Olyan második félidővel, amit újranézve is nehéz értelmezni.

Némely szurkolók már hibarangsort is készítettek, sok a „ha” kezdetű mondat és félmondat. Csapatsport, nem szabad egy-két személyes bűnbakot keresni sem a kihagyott 7-esek vagy ordító gólhelyzetek, sem a védelmi megingások miatt. Pláne, hogy a magyar vereség meghatározó tényezőivé váltak játékvezetők, a két német „fraulina” kulcshelyzetekben sújtotta a magyarokat, támogatta részrehajlóan a románokat.

Az 57. percben például a sportvilág egyik legaljasabb hivatalos játékszabályával. A magyar csapat szövetségi kapitánya, Kim Rasmussen rosszalló kifejezéseket tett egy (azaz újabb) kétes bírói ítélettel szemben, megkapta a második sárga lapját, ami edző esetében is kiállítás. Igen ám, csakhogy az új szabályok értelmében ezt a büntetést egy játékosnak kell „leülnie”, noha régebb a trénert a nézőtérre vagy az öltözőbe küldték. Keserű hab a tortán, hogy az utolsó másodpercekben ingyen 7-est kaptak a románok ugyanattól a két „fraulinától”, akik többszörösen visszavágtak „herr Kimnek” a beszólásai miatt. Tették ezt a vb egyik legsportszerűbb csapatával szemben. A dán edző magára vállalta a felelősséget, eközben a svéd Tomas Ryde, a románok szövetségi kapitánya egyértelműen elismerte, nem volt jogos az utolsó másodpercekben a 7-es büntető.

A vb fő célja, az olimpiai selejtező tornán való részvétel kivívásának közvetlen módja ezzel elúszott. Maradt a közvetett mód, a két európai „extra hely” egyikének megszerzése, ám az már kizárólag a középszakasz 12 csapatának eredményein és a vb végső rangsorán múlik. Hogyha a két 6-os csoportban szereplő Oroszország, Svédország, Norvégia, Hollandia, Románia ötösből bármelyik 4 az első 7 hely egyikén végez, Magyarország is ott lesz az olimpiai selejtezőn, akárcsak Románia… A 14. helyen végzett magyar csapat a jövő csapata, az idei női kézi vb egyik legfiatalabbja, sok tehetséges játékossal. Bízzunk bennük, kezeskedjünk értük!

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük