Felhívás!

Kézben a labda

Két évtizede immár, hogy a női kézilabda-válogatottak jelentős hányada világ- és Európa-bajnokságokon tölti a Mikulás napját. Hagyományossá vált, hogy december hónapnak a karácsony előtti két vagy két és fél hetében rendezik a két jelentős tornát.

Az 1990-es évek elején alakult ki az a rend, hogy egyik decemberben Európa-bajnokság, a másik decemberben világbajnokság van. Korábban 2, 3 és 4 évente voltak világbajnokságok. Nehéz volt követni. Az időszakot úgy állapítják meg, hogy a két teljes hét előtti pénteken-szombaton legyen a rajt. Idén a világbajnokságon a sor, s a Németország–Kamerun találkozó jelenti a nyitányt december 1-jén.

A magyar válogatott december 2-án a B-csoportban kezdi a németországi sorozatot, első ellenfél a címvédő Norvégia, majd Svédország (3), Argentína (5), Lengyelország (7), Csehország (8). A román válogatott programja az A-csoportban: Paraguay (2), Szlovénia (3), Spanyolország (5), Angola (7), Franciaország (8). A 4 csoportból az első 4 jut a nyolcaddöntőbe. Az A-csoport első négy helyezettje a B-csoport első négy helyezettjével játszik, mégpedig 1–4, 2–3, 3–2, 4–1 párosításban. Az erőviszonyokat is tekintetbe véve nem lehetetlen egy magyar–román nyolcaddöntő, noha elkerülhető, és szívünk szerint el is kellene kerülni.

A vb főpróbájának tekinthető nemzetközi tornákból komoly következtetést nem lehet levonni, tény, hogy a román válogatott hazai pályán simán kikapott (21-27) Lengyelországtól, míg a magyar nemzeti csapat a norvégiai tornán szintén veszített, de időnként jól teljesített az olimpiai bajnok Oroszország (32-34) és a világbajnok, Európa-bajnok Norvégiával (24-29) szemben. A magyar női kézilabda az utóbbi években nem kényeztetett el kiugró eredményekkel, leszámítva persze a rendkívül ígéretes utánpótlás korosztályokat és a multinacionális Győri Audi ETO sikereit. Az alapcsoport utáni azonnali kieséses szakasz nem igazán kedvez a magyar mentalitásnak, de Kim Rasmussen szövetségi kapitány meggyőződéssel állítja, ez a csapat már más, készen áll bármilyen kiélezett csata és helyzet megoldására. Úgy legyen! Hajrá, hölgyek!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.