Felhívás!

Karácsony lesz Orbán kihívója?

Az ellenzéki előválasztás jó húzás volt a nemzetállamok megszüntetésére törekvő globalista erők magyarországi lerakatának stratégáitól. Tematizálják a közbeszédet hónapokon keresztül, róluk beszél a média, felsorakoztathatják jelöltjeiket, s mindeközben még a demokrácia látszatát is keltik a minden alap nélkül demokráciaellenesnek bélyegzett kormánnyal szemben. A múlt hét belpolitikai szenzációja nem hatott a meglepetés erejével.

Karácsony Gergely bejelentette, hogy indul az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek előválasztásán. Bár a politikus több ízben is kifejtette, nincsenek miniszterelnöki ambíciói, a politika iránt érdeklődők tényként kezelték, hogy ő is versenybe száll, s sokak szerint neki van a legtöbb esélye nyerni.

Hiába gondolja úgy a magyarok elsöprő többsége, hogy az angolnyelv-tudás (aminek a főpolgármester híján van) fontos e pozíció betöltéséhez, hiába bizonyosodott be, hogy a jelölt semmihez sem ért, még a kommunikációhoz sem, hiszen hebeg-habog, könnyen sarokba szorítható, hiába járatta le magát azzal, hogy az Economistnak adott interjúban az Orbán Viktor és közötte fennálló testalkati különbségeket ugratta ki, hiába mondta korábban, hogy az MSZP-t jobban utálja, mint a Fideszt, hiába égette le magát 2018-ban, amikor megfenyegette a köztársasági elnököt, abban a hiszemben, hogy az ellenzékiek fognak győzni pár óra elteltével, hiába derült ki, hogy egyetemi állásából is el kellett bocsátani, mert képtelenvolt nyolc év alatt tető alá hozni egy PhD-t, hiába halmoz bakit bakira, a fővárosi közeg megválasztotta a város élére, s egy jelentős győzelemmel a tarsolyában eséllyel vág neki az előválasztásoknak.

És bizony láttunk már olyat, hogy a részvét-voksok eldöntöttek egy választást. 2002-ben az Orbán–Medgyessy-vitán utóbbi nyíltan elismerte, hogy nem rendelkezik olyan vitakészséggel, mint partnere, esetlen volt és szánalomra méltó. Kellett persze a győzelemhez sok más is, a köteles beszéd kiforgatásától a 23 millió románozáson át az akkor még törvénytelen választás-napi mobilizálásig, de vélhető, hogy az esendőség, a gyengeség iránti empátia is belejátszott az eredménybe.

Karácsony Gergely tehát jó eséllyel Orbán Viktor kihívója lesz jövőre. A magyar választóközönség pedig vizsgázni fog.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.