Felhívás!

Jobbikos végjáték

Miközben minden elemző egyetért abban, hogy az ellenzéki összefogás bukásának, közel egymillió szavazó elvesztésének egyik fő oka az volt, hogy a négy éve még a Jobbikra voksolók nagy többsége nem szavazott a közös jelöltekre és a közös listára, Jakab Péter a Facebook-oldalán azt hirdeti, hogy a pártja 489.000 szavazatot hozott a közösbe. A hivatkozási alap egy grafikon a Nemzeti Választási Bizottság honlapjáról, mely a közös ellenzéki jelöltekre leadott voksokból indul ki. Ezek a szavazatok viszont, akkor is, ha pártjelöltekre adták le őket le, az összefogásnak szóltak, és pártalapon szétszálazhatatlanok. De önmagában már az is nevetséges, hogy egy pártelnök azzal dicsekszik, hogy négy év alatt megfeleződött pártjának a szavazóbázisa. Erre egyetlen értelmes magyarázat adódik, éspedig az, hogy a tényleges helyzet ennél sokkal rosszabb, és Jakab tudja ezt.

Jakab Péternek és a Jobbiknak lényegében vége. El lehet vegetálni, mint funkciótlan álnemzeti szerveződés, be lehet juttatni négyévente a párt márkanevén élősködő maroknyi elvtelen karrieristát az országgyűlésbe, lehet tovább puffogtatni a szociális demagógia szólamait, Jakab akár meg is nyerheti a küszöbön álló pártelnökválasztást, de a pártnak megszűnt az eszmei létalapja.

A legkeményebb diagnózist a kormánypártisággal aligha vádolható Puzsér Róbert állította fel: „Jakab Péter (…) már a vereség után egy órával minden felelősséget Márki-Zay Péterre hárított, és arról fantáziált, hogy ha (…) Orbán Viktort egy hónap vagy egy év múlva elsöpri a népharag, ő készen fog állni, hogy átvegye tőle a kormányzást. Nos, Jakab Péter a jelek szerint nem pusztán utolsó, jellemtelen áruló, de egy pszichopátiás hazudozó, akinek van pofája ezt azok után előadni, hogy saját kezűleg verte szét a Jobbik húszszázalékos szavazótáborát, és az egykori nemzeti radikális pártot egy lájkvadász Facebook-oldallá gyalázta le. (…) Jakab Péter a mélyproli pózolásával meg a primitív hőbörgésével százezerszám taszította el az ellenzéktől a jobboldaliságra fogékony ellenzéki érzelmű választókat.

Nem kétséges, hogy Márki-Zay Pétert súlyos felelősség terheli az ellenzéki vereségért – ugyanakkor a Gyurcsánnyal még ma is teljes szinkronban mozgó bőrdzsekis parizerkirály szerepe az összeomlásban elvitathatatlan.”

Talált, süllyedt.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.