Hirdetés
Hirdetés

Sokat nyerhet a település

Sokat nyerhet a település Kovászna megye

Örvendetes módon a háromszéki Bikfalva is bekerült azon falvak névsorába, amelyekben az Országos Helyreállítási Terv keretéből nyolc jellegzetes, helyi vonásokat mutató, értékes épületet újítanak fel, majd népszerűsítenek is országos érdekeltségű turisztikai célpontként. A fejlesztési minisztérium által jóváhagyott 12 kulturális-turisztikai útvonal egyike a hagyományos építészettel jellemezhető falvakat foglalja magába, ebbe a sorba tagolódik be majd Bikfalva is.

Hirdetés
Hirdetés

A programról Hegedűs Csillát, az európai alapok minisztériumának RMDSZ-es államtitkárát kérdeztük, aki érdeklődésünkre elégtétellel nyilatkozta, hogy az Országos Helyreállítási Tervbe sikerrel bevitt kulturális–turisztikai komponens 103 millió euró értékű finanszírozást jelent örökségvédelemre, ami a Romániában a valaha volt legnagyobb e célra felhasznált összeg. A felújításra kijelölt épületek közé tartoznak a hagyományos parasztházak is, mert „szeretnénk, ha a falvainkban sikerülne megtartani a hagyományos ingatlanokat, gondoljunk csak arra, hogy Károly herceg sem a palotákat, hanem a hagyományos falvainkat, kis házakat látogatja. De mi ennél tovább lépnénk, azt szeretnénk, ha a felújítás után a közösség számára jövedelmet hoznának, munkahelyet teremtenének és a helyi termékeknek piacot jelentenének” – fogalmazott az államtitkár.

Hagyományos falvak útja

– Mikor Bikfalvára gondolunk, Torockó kell a szemünk előtt lebegjen, ahol a Transilvania Trust Alapítvány huszonvalahány éve indította el az értékőrző programot, segítve a hagyományos parasztházak tulajdonosainak az épületek karbantartásában, felújításában. Ugyanez történik majd a hagyományos falvak útja elnevezésű turisztikai útvonalon is, ahol húsz hagyományos falut mutatunk be, miután ezekben összesen 150 hagyományos falusi ingatlant fogunk felújítani – részletezte Hegedűs Csilla.
A felújítás menetét illetően elmondta, hogy első lépésben létre kell hozni egy bizottságot, amelyben a Kovászna Megyei Művelődési Intézet, egy közeli falumúzeum képviselője, a helyi polgármester és a megyei főépítésze vesz részt, ők fogják kiválasztani az ingatlanokat. A felterjesztett épületekre vonatkozóan a minisztériumban hozzák meg a döntést, majd szerződést kötnek a polgármesteri hivatalokkal, akik partnerséget kell kössenek egy falumúzeummal (hiszen szakmai tudásra van szükség) és elkezdődhetnek a felújítási munkálatok. Hegedűs Csilla kiemelte: nagyon fontos, hogy – ha vannak – helyi mestereket kellene bevonni a munkába, hogy megtanulják a hagyományos anyagok, technikák használatát.

Hatvanezer eurós támogatás

Az ingatlanok kiválasztásakor figyelembe veszik, hogy hagyományos módon épültek-e, népi építészeti elemek vannak-e rajtuk, hogy helyezkednek el a telken, de ha valamely neves helybeli személyhez, eseményhez kötődnek, szintén esélyesek a felújításra. Többnyire magánkézben, esetleg közbirtokossági, egyesületi, egyház tulajdonban levő épületek jöhetnek számításba, annyi megszorítással, hogy ezeket tulajdonosaik majd a felújítás után tíz évig nem adhatják el, és karbantartásukat, jellegzetes jegyeik megőrzését is biztosítani kell a tulajdonosoknak. A legtöbb 60 ezer eurós befektetésért cserébe – ennyi jut egy ingatlan munkálataira – a tulajdonosnak kötelessége, hogy engedje meg, hogy kívülről fotózzák az épületet az odaérkező turisták.

„Senki nem kell beengedje a házába őket, ha nem akarja” – magyarázta az államtitkár. – „Torockón is a kapuk zárva vannak, de a turisták szeretnek az Europa Nostra díjas faluban sétálni, ha erre lehetőség van, megisznak egy kávét, megebédelnek, jövedelmet hoznak a helyi településnek. Minden házra kell készíteni egy mini megvalósíthatósági tanulmányt a polgármesteri hivatalok és egy falumúzeum koordinálásával. Bikfalva esetében pl. a csernátoni Haszmann Pál Múzeum jöhet szóba.”

Amint azt Bordás Enikő, a Bikfalvát is magába foglaló Uzon község polgármestere lapunknak elmondta, május 6-ig kell a fejlesztési minisztériumba elküldeniük azt a listát, amely a felújításra javasolt épületeket tartalmazza. A húsvéti ünnepek miatti munkaszüneti napok kissé késleltették a folyamatot, most dolgoznak azon, hogy összeálljon a bizottság, majd következik az ingatlanok kiválasztása, illetve a tulajdonosokkal való egyeztetés. Annyi bizonyos, hogy Bikfalván bőven van miből válogatni, számos kúria és parasztház is őrzi még a hagyományos építészet jegyeit.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük