Felhívás!

Jégéremeső

Aki netán azt hitte – bárhol a világon –, hogy Magyarország aranyérme véletlen műve volt a 2018-as pjongcsangi téli olimpián, az egy picit tévedett. Vagy nagyot. Igaz, hogy az előreláthatatlan fordulatok sportágában, a rövidpályás gyorskorcsolyában (short track) sikerült a történelmi bravúr (első magyar téli olimpiai arany), de az aranycsapat él, sőt, tovább fejlődött, és ma talán még erősebb, mint februárban, a játékok időszakában. Elméletileg, a csapattagok életkorának szempontjából minden esély és lehetőség adott a 2022-es ismétlésre.

Az anyaországi férfi short track válogatott egy rendkívüli magyar–kínai–amerikai ötvözet, ahol a magyar–kínai rész vegyes házasságból, az amerikai pedig honosításból ered. A csapat jól elbírná Knoch Viktor (1989) esetleges kiválását. A visszavonulásáról még nem döntött az olimpiai bajnok versenyző, ám ezt az idényt kihagyja. A magyar édesanyától és kínai édesapától Budapesten született Liu Shaolin Sándor (1995) és öccse, Liu Shaoang (1998) mellett az edzőknek több variáns is adott a férfiváltó összeállítására, hiszen ott van még Burján Csaba (1994), Oláh Bence (1992), Varnyú Alex (1995), Cole Krueger (1991), John-Henry Krueger (1995). Az amerikai fivérek a magyar állampolgárság és a magyar válogatott mellett döntöttek, Johnny az év elején még amerikai színekben volt olimpiai ezüstérmes az 1000 méteres távon.
A magyar váltó a Burján Csaba, Cole Krueger, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang összetételben a minap világcsúcsot futott Kanadában, a világkupa nyitányán, és annak második állomásán, Salt Lake Cityben is remekeltek. Az utóbbi viadalon még az is belefért, hogy rendezői baki miatt az elődöntő rajtját lekéső kisebbik Liu fiút hirtelen helyettesíteni kellett.

A váltósikerek mellett egyéniben is jegyeztek magyar sikereket. A hölgyek is ígéretesen szerepeltek a két vk-állomáson. Ezek után csak természetes, hogy a vegyes váltó (két hölgy, két férfi) is villogott, döntős volt vasárnap Salt Lake Cityben, ez kárpótolta őket az egy héttel korábbi kizárás miatt.

A short track a nézők számára nagyon látványos sport, ám a versenyzőknek olykor valódi túlélőviadal, rengeteg idegtépő pillanattal. A kizárás, az esés Damoklész-kardja mindig ott lebeg a sportolók feje fölött.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.