Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Inkább Mongóliában

Üzenetet kaptam Vovától. Érthető okból nem írom ki a valós nevét. A hetvenes évek végétől levelezőtársam, amatőr eszperantista, akárcsak én. A borítékba mindig becsúsztattunk egy-egy szép képeslapot vagy bélyeget. Ha késéssel, ha ügyetlenül visszaragasztva, de jöttek a levelek. Vajon volt Kukucsiéknak (így becéztük a leveleket vizsgáló szekusokat) eszperantót értő szakemberük? Ha igen, legalább művelődtek…

A rendszerváltás után a szabadság eufóriájában megfeledkeztem róla, ő is rólam. Most újra ír. Már amennyire még tudja a félig-meddig titokzatos, „összeesküvők” számára valamikor alkalmas nyelvet. Én is lassan elfelejtem, ez van. Vova a hetvenen túl, többszörös nagyapa. Négy lány, egy fiú. És itt a döbbenet. A fiú Mongóliában. Nem, nem Putyin mozgósítási rendelete elől menekült oda. Vova eléggé okos volt, előre látta a dolgokat, figyelmeztette nagyobbik lánya családját, küldje el a gyereket, amíg nem késő. El tudja képzelni az olvasó? A mindenkori rém Mongólia most egy orosz fiatalembernek menedék!

Vova nem is távoli rokonai Ukrajnában élnek, a keleti részeken. Egyikkel leveleztem is még moldvai tanárkodásom idején. Amikor a Szovjetunió felbomlott, 1991 decemberében az úgynevezett Ukrán Szocialista Föderatív Köztársaság oroszai minden további nélkül elfogadták a független ukrán államot. Miért ne, ha nemzeti és nyelvi jogaikat tiszteletben tartják? Béke is volt 2014-ig, akkor jött a Majdan-cirkusz, az álforradalom és a nyugatiasodás nevében az oroszok kisemmizése. Most Putyin háborút indított az ukrajnai orosz lakosság megvédésére. Mi lesz ebből?

Ennyi idő alatt a családok keveredtek, sokan azt sem tudják, milyen nemzetiségűek. Elvben az ukrajnai keleti részek (a Krím mindenképpen) orosz föld. De ha most, 2022-ben elkezdjük újraosztani Európát, hova jutunk? Mert ha a hangyabolyt megbolygatod, elindul az áradat. Ez történt Jugoszláviával. Persze, mesterségesen létrehozott tákolmány volt, az első világháború győzteseinek szája íze és mocskos érdekei szerint. De hetven év múlva úgymond helyrehozni a Versailles utáni hibát százezreket pusztító polgárháborúval? Ez olyan, mint amikor egy sebész rájön, nem a legjobban műtötte egyik páciensét valamikor réges rég. Mit tegyen? Kösse oda a műtőasztalra, és farigcsálja szét, hátha megreparálja?

Vova unokája nem ment így reparálni. Inkább Mongóliában boldogul, ha tud.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük