Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Támogatásból készült

Mihai Eminescu román költőnek készülnek mellszobrot állítani Kovásznán. Az avatóünnepség időpontja még nem dőlt el, vagy december elsején, Románia nemzeti ünnepén, vagy 2023. január 15-én, a nemzeti kultúra napján tervezik leleplezni az alkotást.

Hirdetés
Hirdetés

Nicolae Enea városi tanácsos, a Dr. Benedek Géza Szívkórház igazgatója elmondta, a mellszobrot Ioan Candea nagyszebeni szobrász készítette bronzból. A munkálat költségeit adományokból és szponzori támogatásokból fedezték.

– Már csak a kulturális minisztérium jóváhagyására várunk. A szobor bronzból készült, a talapzat megépítéséhez a polgármesteri hivatal járul hozzá 15 ezer lejjel – nyilatkozta a sajtónak a projekt kezdeményezője.


A tanácsos azt is megemlítette, kezdeményezni fogja az önkormányzatban, hogy Decebal mellszobra is helyet kapjon a fürdővárosban.

– Néhány évvel ezelőtt szintén az én javaslatomra avattuk fel Avram Iancu mellszobrát is Vajnafalván, hamarosan pedig Mihai Eminescu mellszobrát is leleplezzük, de szeretnék egy Decebal-mellszobrot is elkészíttetni. Három fontos szimbólum a város román közössége számára – tette hozzá Enea.

Gyerő József polgármester megkeresésünkre elmondta, Mihai Eminescu mellszobrának a vajnafalvi ifjúsági park ad majd helyet. Szerinte idén már nem lesz avatás, majd csak jövőre.

– 2018-ban, a centenárium kapcsán fogadta el a tanács a mellszobor állítását célzó határozatot, valamint a talapzat megépítéséhez szükséges pénz odaítélését. Nemrég készült el az alkotás, jelentős pénzbeli támogatással. Jelenleg engedélyre várunk a kulturális minisztériumtól. Decebal mellszobrának gondolatát még meg kell beszélnünk a tanácsban, az egyelőre még csak terv szintjén létezik – tette hozzá az elöljáró.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük