Hirdetés
Hirdetés

Húsz év múlva

Mint a Mont Blanc csúcsán valamikor a jég, úgy szikrázott az örömtől szívem, amikor a postaládában megkaptam a Székely Hírmondó 2040. február valahányadikai számát. Bűn lenne tőle megfosztani az olvasót, tehát íme, néhány szemelvény.

Hazai hírek. A január végi hőhullám lecsendesedett, 25 foknál fennebb nem emelkedik a hőmérséklet ezen a héten, a földművesek elkezdhetik a második kapálást a mangó- és bambuszmezőkön.

Külföld. Hispaxit után Belxit. Belgium is kilépett az Európai Unióból, amelyben már csak Andorra és San Marino maradtak.

A szomszédos Romániában átadták a Bouleștii de jos és Bouleștii de sus közötti 800 méteres autópálya-szakasz egy sávját. Ifjú L. Dragnea államelnök azt hangsúlyozta, az évtized eme legnagyobb beruházása a kormány politikájának a helyességét bizonyítja, és felhívást intézett a 18 millió külföldön élő honfitársa felé, jöjjenek bátran haza. A PSD tiszteletbeli elnöke, Ion Iliescu minap interjút adott a washingtoni Hsin Hua hírügynökségnek. A kérdésre, miszerint az ENSZ 3895. közel-keleti határozata után hogyan gondolja, az amerikai, az orosz vagy a kínai javaslat szerint kellene a térség békéjét biztosítani, így válaszolt: A dolgokat interdiszciplináris dialektikájuk dinamikájának fényében kell vizsgálni, tehát határozottan igen.

Sport. Kis Székelyországunk történelmének első nagy sportversenyét rendezte. A Bálványos arénabeli Grand Slam-tornán a mi Csűrdöngölős Bendegúz Etelénk az elődöntőben sajnos kikapott a német Mehmet Csakirtól, aki a fináléban a holland Abdulbenazir Benahtawaranandt-tal mérkőzik a trófeáért. A versenyt kis incidens előzte meg: a ditrói határátkelőnél mintegy kétszáz atyafi nem akarta beengedni a medvebőrbe öltözött moldvai szurkolókat. Diplomáciai úton rendezték az ügyet, egyhetes vízumot kaptak, de a medvebőröket elkobozták, és a Ditró–Sri Lanka Baráti Klub dísztermének díszítésére használják majd.

Kultúra. A világraszóló botrány elkerülése végett (a legjobb férfi, illetve női szerepért járó Oscar-díjat egyaránt fehér és hetero színészek kapták volna) a zsűri sebtében egy harmadik jelöltnek, Helena John Mbulunga-nak is átadott egy ragyogó Oscar-szobrocskát, aki könnyeivel küszködve köszönte meg férjének , illetve feleségének a támogatást.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük