Felhívás!

Hová lett a vitézi becsület?

A Székely Hírmondó február 14-i lapszámában közzétett kizárásom a Történelmi Vitézi Rendből sok megválaszolatlan kérdésen alapszik. Vitéz Lázár Elemér otkp. Erdély h-fkp. a Vitézi Kódexre hivatkozva vádolt meg, személyes bosszúból. Bár többször is kértem tőle írásban, hogy írja le, kit sértettem meg, milyen vétket követtem el, mikor, és hol, erre a mai napig se kaptam választ!

A 2019. decemberi évzáró állományülésen szót kértem, és a rendtársak elé akartam tárni az ügyet, hogy ők is tudják, miként is áll a vád, és mi az igazság. V. Lázár Elemér megvonta tőlem a szót, és hiába kérte több rendtársam is, hogy elmondhassam az álláspontomat, nem engedte meg, sőt, újabb hamis váddal állt elő, súlyosan becsületembe gázolva, a fiam ügyét is belekeverve a vádaskodásba. Akkor cáfoltam vádjait, és hogy igazam bizonyítani tudjam, január 7-én levélben kértem, hogy a legközelebbi állományülésen bemutathassam bizonyítékaim, ami ellentmond a vádaskodásának. Ugyanakkor kértem, hogy kérjen bocsánatot alaptalan vádaskodása és becsületembe való gázolása miatt!

Nemcsak, hogy nem kaptam jogot a védekezéshez, hanem „fegyelmi eljárás lefolytatása nélkül” lettem kizárva, majd törölve a Történelmi Vitézi Rendből. Fellebbeztem a Vitézi Székhez, amire azt az értesítést kaptam, v. Lázár Elemér úr aláírásával, hogy a Vitézi Szék 2020. január 17-i határozatával felhatalmazza őt döntési joggal, ami megint ellentmond a Vitézi Kódex szabályainak.

Így lett v. Lázár Elemér egy személybe vádló, ítélethozó és végrehajtó is. Ha vétkes lennék, hibáztam volna, akkor egy szavam se lenne, viszont az igazam nem hagyom. Becsületem megsértését nem tűrhetem el, ezért azt civil úton, más fórumokon fogom keresni, és bizonyítani! De addig is a végkövetkeztetést az olvasókra bízom…

Beke Ernő, Kézdivásárhely

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. február 21., 15:59
  ÉRTÉKELÉS: -7

  Mi köze a feudalizmusnak, a középkor egyik alapvető társadalmi gazdasági formájának a becsületsértéshez? Tényleg hűbér urakról és hűbéresekről van itt szó? A politikai hatalom a nagybirtokosok kezében volt akkor is, de a becsület egyeseknek többet ért/ér bármilyen “földtulajdonnál”! Amúgy mindannyian tudjuk, hogy mit tett le az asztalra Beke úr a Gyűjtemények Házával, könyveivel, a szervezett kiállításaival… lehet, hogy zavarta Lázár úr önérzetét?

 • User
  Dátum: 2020. február 21., 17:39
  ÉRTÉKELÉS: -9

  Ezt hozta az ugy nevezett,, demokracia ,, amikor egyesek nem fernek a borukben es a fejukbe szall a dicsoseg mint Lazar urnak .Ne hagyd magad Beke a vitezi becsulet tobbet er !

 • User
  Dátum: 2020. február 21., 21:21
  ÉRTÉKELÉS: 17

  Ezek a “vitèzek” valami hàborús hősök?! A szìvtiprók,ügyeskedők,pohàrpajtàsok szerintem klubnak kellene nevezzèk azt a helyet ahovà nèha összegyűlnek ès hősködnek pàr pohàr utàn!

 • User
  Dátum: 2020. február 21., 23:13
  ÉRTÉKELÉS: 20

  Legyen szíves valaki már világosítson fel engem pornépet,hogy mitől van ennyi vitéz kis megyénkben és mitől vitéz a vitéz? én balga úgy képzelem el,hogy a vitéz az valami hőstettet hajt végre, de én, mea culpa, nem sok vitézségről hallottam életem során pedig kezdett eltelni.Nem megsérteni akarok én senkit, de tényleg nem tudom

  • User
   Dátum: 2020. február 24., 12:31
   ÉRTÉKELÉS: -7

   A vitézek, egy szabályosan, Vitézi Kódex alapján működő rendben több okból lehetnek vitézek. Elsősorban azért, mert apjuk vagy nagyapjuk hősként kitűnt az I. vagy II. világháborúban, ezért a hőstettéért kitüntették és vitézzé avatták. Az utód, akit vitézzé avattak őrzi elődje emlékét, és minden tettével igyekszik méltó lenni hozzá, a nemzet ügyét, a magyarság ügyét szolgálva. Esküje a vitéznek: Nemzetemet szolgálom! És a vitézek ott vannak, ahol a magyarság, ezen belül a székelység ügyéért tenni kell: emléktáblákkal, kopjafákkal emékkeresztekkel emlékeztetnek a háborús hősökre és áldozatokra, akikről mostanig még csak megemlékezni sem lehetett, Trianonra, Wass Albertre stb. emlékező rendezvényeket szerveznek, tüntetéseken vesznek részt, a székelység identitása őrzésére szólítanak fel, míg azok, akik a “pást széléről” lekezelő kérdéseket tesznek fel, otthon ülnek a meleg szobában pl. mikor 4o km-es gyalogtúrán vesz részt a vitéz a januári hidegben, és emlékezik és emlékeztet.

 • User
  Dátum: 2020. február 24., 13:41
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Fontos, hogy egy szervezetben, így a Történelmi Vitézi Rendben is, nem az egyéni, Renden kívüli teljesítmények döntenek egy tag értékességéről, hanem a szervezeten belüli együtműködésre való készség, a közös céloknak az egyéni célok elé helyezése. Az egyéni dicsőség hajszolása s ennek következményeként a szervezeten (Renden) belüli állandó konfliktusok teremtése rombolja a szervezetet, akadályozza a fontosabb, közösségi célok eléréset, energiákat emészt fel. Egy vezetőnek, ez esetben v. Lázár Elemérnek bizonyára ezt kellett mérlegelnie, mikor a tag kizárását javasolta. De egy ilyen határozat soha nem egy személy, hanem a vezetők közös döntése.

 • User
  Dátum: 2020. február 24., 14:25
  ÉRTÉKELÉS: 17

  Nagyapam vitezi mivoltat igazolo papirok csenben nyugszanak egy fiokban. Emleket orzom anelkul , hogy barmilyen vitezi rendben pozolnek. Ezt igy talalom becsuletesnek. Lelkiismeretem sem engedne , hogy az o szenvedeseit ilyen gyerekes jatszadozasra hasznaljam.

  • User
   Dátum: 2020. február 24., 17:26
   ÉRTÉKELÉS: -7

   Akinek az emlékállítások, az identitásőrzés, a múlt igazságának a közvélemény tudomására hozása pózolás, az őrizze is a fiókban a dokumentumait, mert az nem tesz semmit a múlt megismeréséért, a jelenben pedig a megmaradásért. A székelységnek ma nem ilyen emberekre van szüksége.

 • User
  Dátum: 2020. február 24., 15:25
  ÉRTÉKELÉS: 15

  Beke Ernő és a becsület annyira van egymásról ,mint Makó Jeruzsálemtől.Ne igazolja itt magát, hisz az egész város tudja hogy kicsoda micsoda. Még hogy vitéz, nevetséges!

  • User
   Dátum: 2020. március 3., 22:31
   ÉRTÉKELÉS: 6

   A Secuiana .Rt.ben ‘nagyon’ szerették. ott is ‘nagy’ vitéz volt nagyon sok embert megbüntetettet egy szal cigarettáért.Mekora legény volt…..engem is büntettet meg 20 szazalekal,egy szak cigiért.

 • User
  Dátum: 2020. február 24., 17:41
  ÉRTÉKELÉS: 15

  Már azért is megérdemelte a kizárást mert annyi embert átvert, kifosztott. Két gyermeket anyát tett az utcára, emberektől csalt ki pénzeket. Lenne amit sorolni. DE!!!! Ebul szerzett vagyon ebul vész el, ezt ne felejtse el soha.

  • User
   Dátum: 2020. február 25., 13:14
   ÉRTÉKELÉS: 9

   Egyébként akkor nem kell sajnálni senkit, ha kikerült a Rendből. Ha ilyen “önkinevezett” tagokból áll. Akik csak pózolnak stb. Bizonyára Beke úr is ilyen “önkinevezett” volt, most legalább megszabadult ettől a minősítéstől. Vidáman élhet. Mint aki a fiókban tartja nagyapja vitézségi dokumentumait. Mint aki az egész napját átröhögi.

 • User
  Dátum: 2020. február 25., 13:39
  ÉRTÉKELÉS: 15

  Bemegyek egy virágüzletbe, veszek egy koszorút, elviszem Nyergestetőre, leteszem, elmélkedem a dicsőséges múltról (haha, hogy nincs ilyen, bocs) savanyú, gyászos képpel. Ettől vitéz lennék? Nem. Egy csomó vénember magára ölti azt a nevetséges maskarát, és elmegy bohóckodni. Nevetségesek, elnézést. Vitéz Beke, vitéz Lázár, vitéz Benny Hill, vitéz Mr. Bean. Konfekciós múlt miatt lett vitéz? Jobban csattogtatta az ollót? Centire mérte a budipapírt? Mi van??? A 21-ik században vagyunk, ezeknek a sóhivataloknak nincs mit keressenek a zárt osztályokon kívül.