Felhívás!

Hogyan legyünk népszerűek?

Vannak emberek, akik csak úgy fogadják el az életet, ha a figyelem központjában vannak. Bármit megtesznek a népszerűségért. Nem a patologikus valóságshow-s csodabogarakra gondolok, azok csak a már beteg nézők elméjét turbózzák még betegebbre, hanem közszereplőkre, akik sajnos mindenkinek ártanak. Emlékezzünk a Păunescu–Vadim párosra, ha netán a világ egy hétig megfeledkezett őkelmükről, rögtönöztek egy botrányt, mondtak valami bődületes ökörséget, csak hogy beszéljenek róluk. A napokban a mi szeretett napokai Funár Gyurink újra (miután nadrágja tartalmát egy lábmozdulattal kiröpítették a saját pártjából) elárulta a világegyetemnek a nagy titkot, hogy Jézus géta volt, mert a dákok géták, és a jelenlegi Románia területén született stb. Ezen a téren borzalmas összecsapás várható a mi hazaffyinkkal, akik szerint viszont pártus herceg volt (mármint Jézus, nem a Funár Gyuri).

A szelídbolondok után nem kell összeszedni a halottakat, de amikor a hatalmasok kackiáskodnak a csekélyeszűek voksaiért, igen. Régi nóta. Suetonius az ókori római cézárok portréit inkább vérrel, mint tintával írta, azok áldozatainak vérével. Ami még szomorúbb, az, hogy vérengzéseikkel tényleg – ideiglenesen legalább – rokonszenvessé tették magukat a pórnép szemében. És egy példa a Bibliából: „A fáraó, Egyiptom királya ugyanis feljött, majd elfoglalta Gézert. Felégette tűzzel, és megölte a városban lakó kánaánitákat, majd odaadta azt búcsúajándékul leányának.” Hát nem szívmelengető atyai gondoskodás?

Térben és időben hozzánk közelebb – amikor az alkoholista, nyilvánosság előtt táncoló és tántorgó Borisz Jelcint már a saját borbélya sem vette komolyan, hogyan vált újra nemzeti hőssé? Terrorista-ellenes akció ürügyén úgy széttaposta Csecsenföldet, mint egy megvadult elefántcsorda egy afrikai kunyhótanyát. És az újonnan megválasztott amerikai elnök, aki milliárdos cowboy létére három hónapig kényszerült háború nélkül vegetálni, egy „valószínűleg szír kormányközeli” vegyi támadás után nem valószínű, hanem biztos 59 Tomahawk rakétát küldött azok fejére. Természetesen annak, hogy azelőtt népszerűsége a béka alfele alá akart bújni, és hogy ő maga a Tomahawk-rakétákat gyártó vállalat, a Raytheon Inc. részvényese, semmi köze ehhez.

A hullákat eltemetik, a népszerűségi mutatók emelkednek, a show-nak folytatódnia kell.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.