Felhívás!

Hangulatelemek

Abszolút igazság aligha van a fociban, a vélemények, az álláspontok, az érzések is ezer szálon futnak. Gyakran ütköznek. A Sepsi OSK bajnoki szereplése hű példa erre. Ahogyan sokaknak a felsőházi rájátszást jelentő hely kivívása sporttörténeti bravúr, az ott elfoglalt statisztaszerep sokaknak csalódás. Egyetlenegy árva pontot sikerült „begyűjteni”, ami a maradt egy fordulóban még lehet ugyan 2 és 4, de mindenképpen 6. hely.

A Sepsi OSK 2018–2019-es bajnoki szereplését kudarcként vagy akár félkudarcként értékelni…, nagy badarság lenne. Volt tavaly nyáron egy merész cél, ezt sikerült elérni, mégpedig úgy, hogy a csapat hetekig, hónapokig kiegyensúlyozottan játszott, lelkesen küzdött, jól teljesített, az otthoni „kilengéseit” sorra helyrehozta idegenben. A szakmai és szurkolói értékelések előtt pillanatra sem szabad megfeledkezni arról, hogy ha az alapszakasz véghajrájában akár csak egy eredmény is másként alakul (a Sepsié vagy a közvetlen vetélytársaké), oda a felsőház, most esetleg „a kiesés újbóli elkerüléséről” szólna a történet. És micsoda paradoxon: lehet, sokan elégedettebbek lennének, jobban örülnének a győzelemsorozatokkal kivívott 7. vagy 8. helynek, mint a „passzív” hatodiknak. Pedig egyik alsó, a másik felsőházi eredmény. Minő különbség! Ez a „fanyar 6.” hely valamikor még felértékelődhet.

A bírálatokat megértve, el kell ismerni azt is, hogy nagyon közeli volt az 5. hely megszerzésének az esélye, lehetősége. Például „csak” április 15-én kellett volna 1–0 a 0–1 helyett, és az rögtön helycserét ért volna az Astrával, jöhetne az utolsó fordulóban az Astra – OSK döntő az 5–6. helyekért. Ennyire közel volt. Nem beszélve a többi, ugyancsak elszalasztott lehetőségről. Vitathatatlan azonban, hogy a tabella élén végző négyes fogat sokkal komolyabban vette a mérkőzéseit a rájátszásban, mint az alapszakaszban. A Sepsi OSK a CFR kivételével mindegyik „felsőházi” ellen szerzett legalább 3 pontot az alapszakaszban, ezt nem sikerült megismételni a rájátszásban.

Összességében csodálatos eredmény a bajnoki 6. hely, a sportértéke rendkívüli. Tiszteletet érdemel. Csak az a hangulat ne lenne, a kesernyés hangulat…

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.