Felhívás!

Hajrá, Románia! Hajrá, Kamerun!

Az európai időszámításnak külön részlege az úgynevezett vakáció. Hány felé viszik a gyermekeket, serdülőket, a többit, igazán felmérhetetlen. Nem a gyermekeink jó dolgáról beszélek, hanem a mindent befogó szabadságtudatról. A gyermeki lelket megérteni és követni nem könnyű. Tehát – akkor hozzá se fogjunk? Országnyi nagy darab a vakáció hazája számukra. Nosza, egy levél belőle, eredeti.
„1990. VI. 2. Kedves Tátáci! Ne haragudj, hogy ilyen sok időn át nem írtam, de mind hazavártunk. Tegnap megkaptuk a csomagodat. Nagyon örülök a 1. pólóingnek, 2. a banánnak, 3. a sportmagazinnak. A sportmagazinnal össze lehet bolondítani az egész osztályt. Őket három dolog érdekli: van Basten, Olaszország és a Coppa del Mondo. Az iskola előtt a barnábbak 10 lejért rágógumit árulnak, melyekben híres futballisták (Maradona, Hagi) képei vannak. A földrengés az iskolában ért. Annyit éreztem, hogy emelkedik a pad, és a parkett hullámzik. Mondhatom, jól megijedtünk. Légy szíves tippelj, ki lesz a döntőben, és mi lesz az eredmény. Itt zárom kissé (?) csúnya soraimat. – Hosszú számsor a négyzeten: puszik! Következik egy golyóstollal rajzolt kis vonatszerelvény: Augusztusban – Budapest.”

A sok levél között ez is, amaz is. És egyikből szintén idézek. „A nyári program elég zsúfolt, megyünk Kommandóra magyartáborba. Ott már voltam, szép hely, közel a patak, halakkal. És mi a lényeg: jó a kaja. Augusztusban megyek Uzonkára biológiatáborba. Már elhatároztam, biológus leszek…”
Idézetek kisfiam leveleiből. Magas égre tartott ujjbegyeimen a betűi. A vakmerő felnőtt sem merészeli sose irigyelni a gyerekeket, én így látom. Igazodni a tisztasághoz, őszinteségükhöz sem nehéz. Itt a fiacskám egykori levelében. Külön részként egy plakát, ez már zöld tintával: „Hajrá, ROMÁNIA! Hajrá, Kamerun!”

Hogy mi volt az eredmény, nem emlékszem, de jó most látnom a levelet. Romániának szurkol a kisfiam Romániában, és Kamerunnak is. Alábbról még: „Nagyon drukkolok. Románia az F csoport másodikjával fog játszani, ez vagy Írország vagy Hollandia.”

Nem fúrom erővel falba a szeget egy plakáthoz sem. Romániának szurkolunk ma is, ki ne eressze kezéből a gazdasági mérkőzéseket az ország vesztére, gyűlölködő senkik kedvéért!
Győzni világversenyeken fél csapattal soha nem lehet.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.