Felhívás!

Ha mozog a Föld

Éppen a koronavírus terjedésének teljében megmozdult alattam a szék. Néhány perc múlva bejelentették, hogy – a Richter-skálán 4,4-es – földrengést éltem át. Ez volt a tizenkettedik alig észlelhető vagy közepes földlökés az idén. Egyébként kétévenként történik egy 5,5–6-os, ez érződik Erdélyben, főleg Székelyföldön is.

Mostanában a nagy földmozgások főleg Óromániában érződnek, a történelem folyamán azonban ingott a föld az erdőelvei területeken is. 1443-ben még csehhonban, a lengyeleknél és Magyarországon is érezhető voltak a földrángások. 1473. augusztus 29-én még a hegyek is meginogtak, sok patak pedig kiszáradt. A földrengések többsége a Barcaságon éreztette hatását, Brassóban rongálta az épületeket

 Akadt azonban olyan, amely Erdély más tájain is rombolt. Az 1620. novemberi, miután a brassói nagytemplom boltívét megrepesztette, Kolozsváron is érintette a templomot, megmozgatta a köveit. 1802 októberében Transzilvánia déli részén, Szebenben, Déván mozgatta meg a földet. A Gyilkos-tó létrejöttét sokan az 1838. januári földrengéshez kötik – annyi bizonyos, bár nagy esőzések után, de a környező hegyek törmelékei a völgybe csúsztak, és elzárták az itt folyó patakok medrét.

Napjainkhoz közelítve az 1940. novemberi, 7,5-ös erősségű földrengésre emlékezhetnek az idősebb románok, amikor a Carlton-block összeomlott, és a tetejéről az utcára csúszott az ott őrt álló katona. Aztán az 1977. márciusira, hiszen a Richter skálán 7,2-es földlökéskor 700 ezer lakás dőlt össze vagy rongálódott meg súlyosan, és 1574 halálos áldozatot számláltak össze, köztük több magyart.

A román geofizikai intézet tiszteletbeli elnöke, Gheorghe Mărmureanu szerint az elkövetkezendő években is várható egy nagy földrengés, de hogy mikor, azt senki nem tudja. A baj, hogy az új épületek a gyenge földlökésekhez szokott nyugati országok szabványai szerint épültek, hogy mennyire lesznek rengésbírók, azt a jövő dönti el. Ugyanakkor csak Bukarestben mintegy 400 olyan épületet találni, amely több földmozgáson esett át, megerősítése szükségeltetik. Sajnos, csak alig negyvennel készültek el eddig. Bár hozná a sors, hogy minél később jöjjön egy 7-es mozgás, hogy legyen idő minél több házat rendbe tenni…

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.