Felhívás!

Gólszabály színe s fonákja

Az európai labdarúgó kupaküzdelmekben részt vevő klubcsapatok játékosai közül már többen is saját bőrükön megtapasztalhatták, milyen az, amikor a két mérkőzés eredményének összesítésében nem számítják az idegenben lőtt több gól. Majdnem hatvan esztendeig az otthoni 0–0-ás döntetlen után az idegenbeli 1–1 azonnal továbbjutást ért. A nyártól ez már nem így van. A házigazda kap még egy esélyt arra, hogy az új szabály dacára is továbbjuthasson.

A Sepsi OSK sajnos nem tudott élni a felkínált „új” eséllyel, azzal, hogy 0–0 és 1–1 utáni hosszabbításban, vagy legalább a 11-es párbajban felülkerekedjen. Ennél drámaibb az FCSB esete, a Becali-gárda ugyanis a bukaresti 1–0-ás győzelemnek köszönhetően a kazahsztáni 1–2-es vereség dacára is továbbjutó lett volna a régi gólszabály szerint. Most azonban hosszabbítás következett, maradt a 2–1-es kazah győzelem, 11-esekkel búcsúzott az FCSB.

Mint ahogyan a régit sokan vitatták, az új szabály sem maradt bírálatok nélkül. Az ellenérvek abból indulnak, hogy idegenben játszani lélektanilag és számos más tényező (megterhelő utazás, nem megfelelő szállás és étkezés, játékvezetői részrehajlás, ellenséges közönség stb., stb.) okán nehezebb, ezért jó, ha jutalmazzák a vendégcsapat góljait. Jutalmazták is, majdnem hatvan évig! Azóta mérkőzések százai, ezrei múlhattak egy vagy több idegenbeli gólon. A legelső haszonélvező éppen egy magyar csapat volt 1965-ben, a Budapesti Honvéd otthoni 1–2 és prágai 3–2 után jutott tovább a Dukla ellenében.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) klubverseny-szervező szakbizottsága már évekkel ezelőtt is tárgyalta azokat a javaslatokat, amelyek az idegenben lőtt több gól szabályának eltörlését kérték. A hírek szerint a koronavírus-világjárvány „szava” erősnek bizonyult, mert a pandémia idején sok esetben a nemzetközi kupaküzdelmek fontos mérkőzéseit semleges pályán játszották, és az a csapat számított vendégnek, amelyet másodikként írtak, sorsoltak a párosításnál.

A focitörténet jegyez a régi szabállyal kapcsolatosan válogatott szinten is fura eseteket. Harminc évvel ezelőtt – politikai és biztonsági okokból – egy ausztrál–izraeli selejtező mindkét mérkőzését Ausztráliában játszották, és a kétszeri házigazda Ausztrália mégis „idegenben lőtt több góllal” jutott tovább!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.